Мобилните приложения за комуникация са изключително популярни, но също така крият и известни рискове свързани със сигурността на лични данни. Именно заради това Европейската комисия (ЕК) официално забраниха на своите служители да използват WhatsApp. Това решение е донякъде странно, тъй като заглавието предлага една от най-добрите "End-To-End Encryption" системи в индустрията. Вместо това ЕК препоръчаха преминаването към Signal, което е много по-сигурно или други алтернативни платформи за комуникация.

 

Тази мярка е провокирана от няколко изключително неприятни инцидента изложили на риск личните данни на политици и дипломати от ЕС през последните месеци. Сега разбираме, че въпреки голямото желание съществува недоволство сред някои членове на Европейската комисия (ЕК), които не са доволни от възможностите на Signal. Оказва се, че дипломатите вече сa се насочили към тайно приложение за комуникация, което на този етап не е достъпно за обикновените потребители, съобщава Forbes.

 

Въпросното заглавие се разпространява от European External Action Service (EEAS). Стриктните инструкции съветват политиците и дипломатите да оставят Signal и WhatsApp, а да преминат към тайното приложение. По този начин ЕС се опитва да направят вътрешната информация за разговорите между служителите им максимално недостъпна за външния свят. Всъщност почти не е налична информация за начина, по който изглежда или работи приложението, което е достъпно за дипломатите от няколко месеца.

 

Още от Digital: ЕС представи дигитална стратегия за лидерство в света на технологиите