Юпитер е най-голямата планета в галактиката, която е оказала силно влияние върху формирането на другите обекти в Слънчевата система. Впечатляващите размери и характеристики, сред които Голямото червено петно продължават да са обект на сериозен научен интерес. Благодарение на апарати като Джуно учените имат достъп до снимки с впечатлявaщи детайли на планетата. която е известна със своите 79 луни.

Първите от тях са открити още през 17-ти век от Галилео Галилей и неслучайно са известни като "галилеевите луни". Най-голям интерес за NASA и научните среди представлява Европа, която е четвъртият по големина спътник на Юпитер. Кръстена е на една от любовниците на древноримския бог Зевс.

Това е една от дестинациите в Слънчевата система, в която има най-голяма шанс да открием доказателства за извънземна форма на живот. Детайлните анализи на учените показват, че Европа е изградена от силикатни скали и има дебел плътен слой от замръзнали газове с дебелина от 100 километра. Смята се, че под него можем да открием подвижен океан.

 

 

Първото доказателство за подобно твърдение е наличието на ледени кристали в множеството пукнатини, с които е осеяна повърхността на Европа. Последните данни показват, че луната изпуска в космическото пространство водни пръски. Това е сигурна гаранция за съществуването на воден басейн, който освен това поддържа температурата висока.

Най-логичното обяснение на учените е, че под повърхността на Европа има огромен подземен океан, а геологичната активност кара пръски да бъдат изхвърляни извън пределите на планетата. NASA смятат, че тези специфични особености са причинени от сблъсъци с външни обекти в миналото, както и от силната гравитация на Юпитер.

Следващата стъпка е да се изпрати мисия до Европа, която да вземе проба и да установи точния химичен състав и източника, който кара луната да извхърля вода в атмосферата.

 

Още от Digital: Юпитер е причината да няма живот на Венера