ЕС планират всички превозни средства да имат 0% вредни емисии в атмосферата до 2035г. Това е само част от мащабния план за инвестиции в сферата на електрическите автомобили. Всички водещи производители в индустрията ще предлагат предимно EV модели до края на десетилетието. Бизнес възможностите от популяризирането на електромобилите сред масовия потребител са стабилни и дългосрочни.

Вече е одобрена програма за инвестиции, която стимулира държавите-членки да развият по-ефективна система за доставки на компоненти и технология за EV сегмента. Специално внимание за ЕС логично ще предизвикат батериите за електромобили, които ще получат най-голяма част от предвиденото финансиране.

Освен хиляди работни места развитието на ЕV сектора ще окаже сериозно въздействие и за развитието на икономиката. В момента батериите могат да тежат до 600 килограма и се произвеждат предимно в Китай, Южна Корея и Япония.

Актуамният план на ЕС предвижда инвестиции в размер на €40 млрд. за изграждането на 38 производствени съоръжения на континента, информира CNA.

 

 

Новите фабрики е планирано да осигуряват еквивалента на 1000 GWh (гигават часа) батерии на годишна база. Средният капацитет е около 60kWh на всяка батерии, което би осигурило компоненти за 16.7 милиона електрически автомобили. Отделните държави също финансират собствени проекти за производство на батерии на територията на ЕС.

Един от проблемите пред амбициозния проект е количеството литий, с което разполагат европейските производители. Германия и Чехия са едни от най-големите вътршни източници на ценния метал, но ще са необходими и външни доставки, за задоволяване на високото търсене.

Теsla също се очаква да отворят първото си GIgafactory съоръжение в Берлин до края на годината.

 

Още от Digital: Учени разработват технология, която може да зареди електрически автомобил за 10 минути