Facebook провокираха редица негативни критики с начина, по който съхраняват и споделят личните данни на потребителите. Компанията се озова в центъра на няколко неприятни скандала свързани със сигурността, които изложиха на риск много хора през 2018г. Въпреки усилията на Facebook да се справи със ситуацията и да възстанови доверието около себе си, изглежда, че проблемите от това естество в социалната мрежа ще продължат и през тази година. От Engadget ни разкриват детайли за нова уязвимост в базата им данни. 

 

Според официалните данни още през януари от компанията са открили, че паролите за достъп до профилите на милиони потребители се съхраняват в прав текст в сървърите на Facebook. Tова е провокирано от софтуерен бъг, който не е скрил уникалните символи, които защитават акаунтите ни в социалната мрежа. Все пак компанията допълни, че вече е предоставен ъпдейт, който възстановява нормалната работа на сървърите. Най-засегнатите от проблема са хората, които използват активно Facebook Lite.

 

 

Проблемът не е ограничен до приложението и обхваща десетки милиони акаунти във Facebook и Instagram. От компанията скоро ще започнат да ни информират за ситуацията със съобщения, които ни подканват да променим паролите си. Според данни на Krebs on Security от този проблем са засегнати до 600 млн. пароли, които са били видими за повече от 20 хил. служители на Facebook. Файловете са отваряни над 9 млн. пъти от инженерите на компанията през изминалата година.

 

Още от Digital: Как да разберем кой ни е блокирал във Facebook