Заснемането на вълнуващите мигове, които ни заобикалят е изключително лесна задача, заради впечатляващите камери на смартфоните. Правенето на снимки и видео клипове може да става и от по-големите екрани на таблетите и лаптопите.

Независимо дали сме в движение, гледаме мултимедия в интернет или говорим с любимите хора са нужни само няколко кликвания за направата на добър кадър. Специфичната ситуация около коронавируса вече превърна приложенията за видеоконференция в предпочитано средство за общуване за милиони хора.

Лаптопите са особено подходящи за този тип разговори, тъй като можем лесно да ги местим межу различни помещения.

Повечето устройства дори от бюджетния клас имат уеб камери с HD резолюция и добри микрофони, които гарантират добро качество при стабилна връзка към интернет. Много потребители пренебрегват един друг специфичен проблем, който излага на риск сигурността ни.

Уеб камерите могат лесно да се превърнат в инструмент, с който хакерите да достигнат до поверителните ни данни и да ни създадат неочаквани неприятности от подобно естество.

Това е реален проблем, който се задълбочава с всяка изминала година.

 

 

Според проучване на MalwareBytes има повече от 15 хил. устройства с камери притежавани от бизнеса и обикновени потребители, които вече предоставят достъп до хакери по цял свят. Това е възможно без дори да се прилагат сложни методи за преодоляване на защитата на въпросните устройства.

Имайте предвид, че изключването и затварянето на капака на лаптопа са две съвсем различни неща.

Много хора предпочитат вариант и това предоставя разнообразни възможности на хакерите от дистанция да се логнат в устройствата и да активират уеб камерата. Дори Марк Зукърбърг е споменавал, че задължително покрива камерата и микрофона на MacBook-а, с който работи.

Реалните притеснения на шефа на Facebook са напълно основателни особено за обикновените потребители. 

Друга интересна подробност е, че много хора смятат, че с подобни действия някой се опитва да ни гледа от камерата или да прави видео клипове.

Всъщност подобни техники целят достъп до други данни и най-вече финансови параметри за банкови карти. На този етап броя на подобни кибернападения не е много голям, но въпреки това трябва да бъдете внимателни. Скриването на камерата е бързо, лесно, евтино и удобно решение на този голям проблем.

 

Още от Digital: Kак да използваме смартфон с Android или iOS като уеб камерa