С Националната Агенция за Сигурност надничайки навсякъде без разрешение, или любопитни братя и сестри, които разглеждат съобщенията Ви, докато сте навън, няма по-добро време да започнете да кодирате съобщенията си от сега.                                    

Кодираното пращане на съобщения невинаги е необходимо, но все пак е добре дошла защита ако Вие, Вашето семейство или бизнес партньори, трябва да размените лична информация между двата края на Земята.

 

Защо трябва да криптирам?

Хората много често си мислят, че няма какво да крият и се чудят защо пък да кодират съобщенията си. Ето защо: Национална Агенция за Сигурност от години преследва опитите за криптиране и всяка криптография, която застрашава правото ѝ да чете нашите имейли и съобщения и да подслушва разговорите ни.

Света скоро научи, че единствената причина кодирането да се разбива толкова лесно е, че много малка част от популацията ползва някаква допълнителна защита към начините си за комуникация.

Идеята на всички приложения и социални мрежи, е хората да започнат да кодират съобщенията си. А това е много полезно при, например, разменяне на секретна информация относно пускане на продукт на пазара, изпращане на файлове, съдържащи лични данни или такива, свързани с финанси, или просто лична семейна информация, която не бихте искали някой да разбере. Също така може да сте сигурни, че никой няма да използва Вашите лични съобщения за рекламни цели.

Така, че, може би, въпроса от „Защо трябва да криптирам?”, трябва да се промени на „Защо не?”

 

iMessage

От години Apple се борят за правата на потребителите си, а именно да комуникират необезпокоявани и да са сигурни, че тяхната лична информация ще остане лична.

Уникалният алгоритъм за криптиране на iMessage е прекалено сложен, за да го обясним тук, но ако сте заинтересувани, можете да прочетете тяхното Ръководство по Сигурността, което публикуваха по-рано тази година.

Apple беше една от шестте големи компании, които лично писаха съобщение до Камарата на Представителите на САЩ против действията на Националната Агенция за Сигурност. Тя също така обяви, че няма да отключи iPhone и iPad и няма да дава информация от тях на полицията, дори да имат заповед за това с цел запазване на личната информация на потребителите.

От всичко това можем да сме сигурни, че компанията държи съобщенията на хората да останат на мястото си и да не бъде нарушавано тяхното право на сигурност.

 

TextSecure

Но какво става ако устройството Ви е на Android, а искате същото ниво на сигурност като това, което iOS предлага? С приложението TextSecure ще можете да кодирате както съобщенията, така и разговорите си, без да трябва да се занимавате със сложни процеси, да използвате различни профили или дори да триете профила си от телефона преди това.

Протокола за сигурност на TextSecure работи по следния начин: трансформира това, което би се придвижило като нормален SMS или MMS в сурова информация, а след това тя преминава през алгоритма на кодиране на OpenWhisper, за да Ви осигури пълна защита на информацията.

Но това не е всичко. OpenWhisper пуснаха същото приложение, само че за iPhone, наречено Signal. То работи по сходен начин с iMessage, само че вече можете да пращате криптирана информация до Android устройства чрез SMS или MMS мигновено. Signal също ще работи и от iPhone на iPhone, така че ако предпочитате това приложение пред iMessage, чувствайте се свободни да му се доверите.

Можете да изтеглите TextSecure от Google Play магазина безплатно, или Signal от  iTunes.

 

Knox

И последно, ако сте решили да замените своя iPhone със Samsung Galaxy устройство, за Вас също има приложение за кодиране на съобщения. Нарича се Knox.

Нещото, което го различава от другите две приложения, които споменахме по-горе е, че то е защитено от истински криптографски чип, поставен директно в телефона. Knox си има собствен защитен хардуер и така можете да сте сигурни, че всичко, което влиза или излиза от телефона Ви като повиквания, съобщения или имейли, ще бъде защитено и разграничено от всякаква идентификационна информация, намираща се на самия телефон.

Едно ограничение на Knox е, че работи по същия начин като iMessage, тоест, съобщенията Ви са изцяло кодирани само ако комуникирате с друго устройство с инсталирано същото приложение. И въпреки това, може да сте сигурни, че сте достатъчно защитени, дори да не сте изпълнили това условие.

С всичките социални мрежи, смартфони и Facebook профили в днешно време може да ни се струва, че ерата на защитената лична информация малко по малко отминава. Но все още има начин да променим нещата, а именно като поставим устройствата, обажданията и съобщенията си зад здравата висока стена на кодираните приложения за чатене.