Android е най-популярната мобилна операционна система и като такава е обект на интерес от страна на хакерите. Платформата е сравнително сигурна, но все пак има начини да бъде атакувана. Затова много експерти препоръчват инсталирането на антивирусен софтуер. Други обаче казват, че това е ненужно, отбелязва MakeUseOf.

 

 

Как работят антивирусните програми за Android

Според доклад на AV comparatives от 2019 г. повечето популярни антивирусни програми за Android не правят нищо съществено. Повечето такива приложения просто използват списък с дефинирани разрешени или подозрителни кодове и поведение. Те не могат да идентифицират реални заплахи.

От гледна точка на практичността, това не е особено полезно. Такива програми могат да се справят само с ограничен брой заплахи и то при определени условия. Те зависят много  и от това доколко често списъкът бива актуализиран.

Според доклад на Staista от март 2020 г., има близо 500 000 вредни кодове за Android, които всеки месец се пускат в интернет. Това е средно по 16 000 вируса на ден, което е трудно да се поддържа в списък.

 

 

Антивирусното приложение може да пречи на смартфона

Има и други косвени рискове, които се пораждат от антивирусно приложение. Едно от тях е фалшивото усещане за сигурност, което кара потребителя да е по-пренебрежителен към сайтове и файлове, които би посетил и отворил. 

Също така самите приложения използват системни ресурси. Те имат и по-висок системен приоритет, което означава, че ресурсите винаги ще са резервирани за тях. При някои приложения това може да е неочаквано голям дял.

Друг риск е фалшивите положителни оцени на файлове и приложения. Това може да обърка потребителите, както и да доведе до блокиране на файлове и приложения, които са напълно коректни и необходими на човек.

Много често вирусите биват „скривани“ в приложения, които имат само малка част от зловредния код и изтеглят останалата по-късно. Това са похвати, които не всички антивирусни приложения могат да засекат.

 

 

Плашене на потребителите

Според други данни на Statista, Android има 73% пазарен дял. Това са милиарди потребители и огромен бизнес. За да привличат потребители, някои антивирусни програми нарочно плашат потребителите с преувеличаване на рискове и числа. Целта е да се мотивират повече хора да инсталират антивирусен софтуер и понякога дори по две или повече такива програми.

Риск от вируси в Android действително има. Това обаче не означава, че хората трябва да бъдат плашени. Ако потребителят спазва елементарни правила за киберсигурност и е разумен, рискът за него ще е доста нисък.

 

 

Вградени защити

Освен това самият Android вече е много по-развит и има повече защити. Google Play Protect активно сканира и анализира приложенията в онлайн магазина на Android, но и проверява инсталираните програми. Ако потребителят инсталира приложения само от Google Play Store, има доста високо ниво на защита с минимален риск.

В случай, че човек инсталира програми и от други източници, тогава може да има смисъл от антивирусно приложение, но то трябва да бъде избрано внимателно, за да е ефективно. За масовия потребител обаче вградените защити на Android осигуряват достатъчно добро ниво на сигурност. Те все пак се изграждат и поддържат от една от най-богатите компании в света, която има много повече ресурси от която и да е друга фирма за киберсигурност.

 

Любопитно: Как да проверим дали iPhone има вируси