Използването на VPN е задължително за всички, които ценят поверителността и анонимността си когато са онлайн. Живеем в свят, в който свободата и поверителността в интернет пространството намаляват с всеки изминал ден и поради това VPN мрежите стават все по-популярни.

 

Начинът, по който използваме VPN се променя с течение на времето, тъй като интернет се развива заедно с онлайн услугите, които са на разположение. Ето някои креативни начини предложени от xda-developers за използване на VPN.

 

1. Избягване на IP забраните

Ако се окаже че някоя онлайн услуга ви е баннала, навярно е бил забранен вашия акаунт. Типичен начин да заобиколите това е като си направите нов акаунт и се присъедините отново към услугата с новото си потребителско име. По-новите услуги като Twitch, Discord и други големи социални платформи обаче забраняват IP адресите на потребителите, за да не се правят дублиращи се акаунти. Когато се използва този метод на забрана, няма да можете да се регистрирате с нов акаунт на същия IP.

 

Когато използвате VPN с възможност за лесно преминаване към друг сървър, можете просто да вземете нов сървър и да направите нов акаунт под нов IP адрес. Тези платформи няма да могат да открият, че акаунтът избягва забраната им. NordVPN е добро решение за всеки, който се нуждае от голямо количество сървъри. С над 5600 сървъра в над 60 страни,  лесно може да избегнете IP забраните.

 

2. Избягване на географските ограничения

Някои от любимите ви сайтове и услуги може да не са достъпни във всички държави. Въпреки че това може да не е проблем за вас сега, ще бъде, когато пътувате. Много правителства по света имат силно цензурирана версия на интернет. Това засяга най-често уебсайтове като Netflix и YouTube, тъй като видео съдържанието е най-цензурирано. Ако искате да можете да гледате любимите си предавания без цензура, VPN може да ви помогне.

 

Използвайки VPN, ще можете да заобиколите всички географски ограничения и да получите пълен достъп до съдържанието, което ви интересува. Повечето VPN мрежи ще имат информация за това колко сървъри имат, които работят с Netflix и други стрийминг услуги.

 

 

3. Скриване на IP адреса

Има много случаи, в които може да искате вашия IP да не се вижда когато използвате някаква услуга. Когато някой разбере вашия IP адрес, той може да го проследи до местоположението ви и да види вашия интернет доставчик. Някои злонамерени хора могат да стартират DDoS атака, която може да наруши вашата интернет услуга. Така или иначе имате много основателни причини  да искате да скриете IP адреса си от някого. Вашият IP може да бъде видим на сървъри за игри, чат приложения, VoIP разговори и други, така че е най-добре да го държите скрит по всяко време.

 

Когато използвате VPN, вашият IP адрес е маскиран с някой друг от друг сървър. Тъй като целият ви интернет трафик се пренасочва през сървъра, това е IP адресът, който ще се покаже за цялата ви интернет активност.

 

 

Вижте каква е разликата между VPN и прокси сървър