Изтеглянето на големи файлове през смартфон може да е доста изнервящо. Особено, когато то прекъсне към края и се наложи целият процес да се започне отначало. Това коства време и трафик. Използването на мениджър за теглене на файлове може да реши този проблем и да улесни всичко, отбелязва MakeUseOf.

 

Няколко причини защо ни трябва такъв мениджър:

 

1. Можем да използваме пълните възможности на мрежата

Когато телефонът изтегля голям файл, той не използва пълния капацитет на мрежата, защото третира файла като една обща единица. Мениджърът на тегления обаче може да „раздроби“ файла на по-малки парчета и те ги тегли самостоятелно. Така се използва повече и от капацитета на мрежата и е по-бързо.

 

2. Може да се продължи прекъснато изтегляне на файл

Този тип приложения обикновено запаметяват всичко изтеглено до момента и в случай на прекъсване на процеса, после просто продължават от същото място. Не се налага започване от начало, което пести време и трафик.

 

3. Могат да те теглят няколко файла наведнъж

Мениджърите помагат и улесняват тегленето на няколко файла наведнъж. Те автоматично оптимизират прироритетите така, че да се даде предимство на най-бързата връзка или пускат автоматично следващия файл за теглене, след като предишният е готов.

 

4. Контрол на интернет скоростта

Тегленето на големи файлове с висока скорост, може да вземе толкова много ресурс, че да попречи на нормалната работа на останалите приложения и да стане невъзможно да се гледа клип в YouTube например. Мениджърите предвиждат това и осигуряват достатъчно мрежов капацитет за нормалното функциониране на другите приложения дори и това да означава по-бавно изтегляне на файла.

 

5. Теглене по график

Тези приложения позволяват и добавяне на настройки и условия на тегленето. Например даден файл да се изтегли само при WiFi връзка, да не се пуска при режим „не ме безпокой“ или просто тегленето да започне в даден час.

 

Най-добрите мениджъри за теглене на файлове за Android

 

Advanced Download Manager

Това е сред най-популярните приложения в тази категория. То има много възможности, като поддържа до 9 нишки на теглене, 3 паралелни файла за теглене и автоматично продължаване при прекъсвания. Поддържа и теглене по график, подреждане на файловете по категории и др. Приложението може и автоматично да паузира тегления, когато намалее батерията, да изчаква Wifi връзка, когато файлът е голям и др. Безплатната версия е реклами, а платената ги маха и струва $3.

 

 

IDM

Това приложение има сходни функции като предното, но с няколко разлики. Една от най-важните е, че е по-мощно и поддържа 5 паралелни тегления на файлове и 16 нишки. Освен това разпознава копирани от сайт линкове и предлага автоматично да ги добави в списъка за теглене. Съвместимо е и с торенти и др.

 

 

Безплатната версия обаче ограничава достъпа до някои от тези функции и има реклами. Платената няма реклами и отключва всички функции, като сщп струва $3.

 

IDM – Download Manager Plus

Не, няма грешка, имената на тези две иначе конкуриращи се приложения, са почти еднакви. За разлика от горните две предложения, това приложение има доста по-семпъл интерфейс и функционалност. То предлага само най-важните функции с няколко нишки на теглене, автоматично последователно теглене и настройка на максимума скорост, която може да се използва. Приложението е безплатно.

 

 

Още от Digital: