Операционната система macOS на вашия Mac е мощна, надеждна и лесна за използване. Тя дава достъп до мощни безплатни приложения, като GarageBand и iMovie, и работи безпроблемно с другите ви устройства на Apple. Но все още много хора избират да инсталират Windows на своя Mac.

 

Всъщност толкова много хора използват Windows на своя Mac, че Apple създаде помощна програма, посветена на това да им помогне: Boot Camp. 

 

Ето всички причини, поради които според Make Use Of трябва да помислите за инсталиране на Windows на вашия Mac.

1. За Windows има повече игри с по-добра производителност

 

 

Геймингът е много по-добър на компютъра - получавате по-добра графика, по-висока честота на кадрите, по-малко закъснение и по-богат избор от игри и модове. Но повечето от тези предимства важат само за игри в Windows, а не за macOS.

 

Въпреки че все още можете да изтеглите Steam, за да пазарувате нови игри, ще откриете, че само малка част от наличното съдържание всъщност работи на вашия Mac. Затова ако някога планирате да играете игри на вашия Mac, първо инсталирайте Windows на него.

2. Някои приложения не работят в macOS

 

Разработчиците на компютърни игри не са единствените, които предпочитат Windows. Множество инженери, изследователи, архитекти и други специалисти се оказват обвързани с Windows поради специфичен за индустрията стандартен софтуер, който не е съвместим с macOS.

 

С всяка изминала година Macs претендира за по-голям дял от световния пазар на компютри. Това постепенно насърчава повече разработчици да накарат софтуера си да работи с macOS. Но въпреки че някои популярни приложения вече работят в двете платформи – като Microsoft Word или Adobe Photoshop – все още има много, които работят само с Windows.

 

За щастие има няколко начина за инсталиране на Windows на вашия Mac, които ви позволяват да стартирате какъвто и да е софтуер, който ви харесва. Ако производителността е вашият основен приоритет, трябва да използвате Boot Camp, за да имате компютър с две операционни системи. В противен случай е много по-удобно да инсталирате виртуална машина.

 

Виртуалната машина управлява Windows вътре macOS; обикновено се появява в плаващ прозорец като всяко друго приложение. Това поставя повече напрежение на вашия компютър, тъй като той трябва да стартира две операционни системи наведнъж, но също така ви позволява да използвате приложения за Windows и macOS едновременно.

3. Разработчиците трябва да тестват проекти в Windows

 

Разработването на софтуер, приложения и уебсайтове е трудна работа. Един от най-смущаващите и отнемащи време аспекти на работата е да тествате проекта си, за да потърсите грешки или други проблеми, които трябва да коригирате. Ако искате вашият софтуер да работи добре в macOS и Windows, трябва да отделите време за да го тествате в двете операционни системи. Понякога приложението работи безупречно в една ОС, докато едва функционира в друга. Ако не отделите време за тестване, няма да разберете дали имате този проблем.

 

Най-лесният начин да направите това – ако вече не притежавате отделни компютри с Windows и macOS – е да инсталирате Windows на вашия Mac. Това ви позволява да използвате един компютър, за да тествате проектите си в двете платформи. Няма и причина да се спирате на Windows. Ако искате да разработите софтуер за всички операционни системи, можете да инсталирате Linux на вашия Mac.

 

Същото важи и за уеб разработчиците. Ако искате да сте сигурни, че сайтът ви работи във всеки популярен браузър, трябва да го тествате в Microsoft Edge и Apple Safari.

4. Mac е отличен хардуер за Windows

 

Mac са тънки, леки и дълготрайни. Те разполагат с дисплеи с висока разделителна способност и страхотни високоговорители. В по-голямата си част те са невероятно добре направени компютри. Нещо повече, Apple предлага обслужване на клиенти от световна класа и подкрепя вашето решение да инсталирате Windows на вашия Mac. Apple не може да отстрани проблеми със самия Windows, но със сигурност може да ви помогне да инсталирате операционната система.

 

Избирайки да стартирате Windows на Mac, все още можете да преминете към macOS, ако някога се наложи. Основна причина много хора да работят с Windows на Mac е, че това е тяхната операционна система по избор с най-добрият наличен хардуер.

 

Вижте 8 класически операционни системи, които може да стартирате в уеб браузъра