Камерите (вътрешни и външни) са полезни допълнения към лаптопи, таблети, телефони, компютри и смарт телевизори. Можем да ги използваме когато играем игри за откриване на движение, с приложения за видео чат като Skype и други подобни услуги.

 

Но уеб камерите могат да бъдат и огромен проблем за сигурността, защото чрез тях злонамерени хора могат да навлизат в личното ни пространство. Затова трябва да сме сигурни, че нашата безжична камера е защитена и не е манипулирана от някое злонамерено лице, което да наблюдава нас, децата ни и дома ни без наше знание.

 

Разбира се, това не означава да спрем да се ползваме от удобствата на технологиите, а да станем по-внимателни. Ето защо информацията на Techradar може да ви е полезна.

Кой би искал да ни наблюдава?

Благодарение на Едуард Сноудън, вече не е тайна за никого, че правителствата следят всички и ако пожелаят могат да получат достъп до камерите на смартфоните ни. Освен това хакерите могат да използват леснодостъпни инструменти, за да получат достъп до компютрите ни. Накратко, ако едно устройство има камера, не може да сте напълно сигурни, че някой не ви наблюдава.

Защо е добре да деактивираме уеб камерата си?

Когато става въпрос за USB камери, хората са склонни да ги изключват, защото всичко което трябва да направят е да издърпат кабела. Когато обаче става въпрос за вградените камери, мнозина си мислят, че процесът е сложен и дълъг и по тази причина никога не са се интересували как биха могли да ги изключат.

 

При лаптопите има няколко възможности за деактивиране на интегрираната уеб камера. Първият е да я изключите в операционната система. В Windows 10, отидете в „Start“ и изпишете „webcam“. След това кликнете върху „Webcam privacy settings“ от изброените резултати и изключете опцията „Let apps use my camera или изберете off“.

 

След това кликнете с десен бутон върху „Start“ и изберете „Device Manager“ и потърсете в списъка „Imaging Devices“. Кликнете с десния бутон върху устройството, след което изберете „Disable“, за да спрете камерата да работи. Имайте предвид обаче, че рестартирането на компютъра или инсталирането на актуализация може да отмени тази промяна.

 

Собствениците на Windows компютър имат и друг вариант: да блокират уеб камерата в BIOS. Докато се зарежда лаптопа, трябва да натиснете бутонът „F2“ или бутонът „Del“ за достъп до BIOS. Сега потърсете надпис, който би могло да се отнася до вашата камера като „CMOS camera,” „integrated camera,” или „webcam.” За да се придвижвате в BIOS, използвайте клавишите със стрелките и наблюдавайте инструкциите на екрана, които трябва да ви покажат как да деактивирате камерата, след като я намерите.

Нетехнологичен подход за изключване на камерата

Ако не искате да работите с BIOS или да използвате трета страна скриптове, за да деактивирате уеб камерата си, или пък имате смартфон или таблет, тогава ще трябва да предприемете по-различен подход. Може да използвате листче или капаче, с което да покриете камерата си. А ако сте готови да похарчите някой друг лев, от Amazon, например може да си закупите Webcam Cover for Laptops/Pad Devices ($6) или WebCam Cover Solid Black ($5).

 

Вижте как да разберем дали някой ни шпионира през уеб камерата