Много хора имат нагласата, че рутера не се сменя преди да се е повредил сериозно и не може да работи. Стараем се да имаме последния модел смартфон, таблет или лаптоп, но рутерът често е пренебрегван. За съжаление, това води до ситуация, в която се влошава качеството на интернет връзката и намалява нашето приятно изживяване в мрежата.

 

От How To Geek ще се опитат да ни обяснят защо се налага да ъпгрейднем рутера си.

Кога е време за ъпгрейд?

Въпреки че ситуациите не са единтични при всички потребители и е трудно да се даде адекватна препоръка засягаща всички, има някои общи насоки. Първото и най-важно нещо: ако не можете да получите достъп до Wi-Fi сигнал навсякъде в дома си, това е добър показател, че е време за ъпгрейд. Ако често имате проблеми със свързането към  мрежата на много хора, като бавно зареждане на уеб страниците или проблеми при възпроизвеждане на видео, това също е знак, че вашият рутер не е достатъчен за да обслужва всички във вашето домакинство.

 

Второ, ако сте получили вашия рутер безплатно от интернет доставчика си, имайте предвид че със сигурност той не е най-доброто решение за вас и е добре да го смените. Интернет доставчиците нямат изгода да раздават висококачествени рутери.

 

Но дори и да нямате никакви проблеми, но рутерът ви е служил дълги години, пак е добре да го смените с нов. Може би сте си купили рутера преди две години, но ако самият модел е от преди 5 или дори повече години, рутерът използва остарели технологии и би било добре да го подмените възможно най-скоро с нов.

Има много ползи от новите рутери

Повечето нови модели рутери предлагат най-високо ниво на сигурност, известно като WPA2. WPA2 предлага сигурност от корпоративно ниво затова е от съществено значение да си купите именно такъв модел. Някои модели рутери идват с вградена функция за родителски контрол, благодарение на която родителите могат да поставят лимит и да следят сайтовете които децата им посещават. 

 

Може да се спрете на трибандов модел рутер, Тези модели обикновено осигуряват една 2.4GHz мрежа и две 5GHz. Те са задължителни в случаите когато има едновременно няколко потребители в мрежата. С двубандов рутер, можете да сърфирате в интернет на честотната лента от 2,4 GHz и едновременно с това да стриймвате HD филми на честотната лента от 5 GHz и пак няма да имате проблеми.

 

И накрая по-новите рутери обикновено идват с широка гама от специализирани функции, които   липсват при по-старите модели. Обърнете внимание на Beamforming технологията. Това е нова иновативна технология, чрез която връзката между рутера и свързаните към него устройства става по-стабилна. Това се осъществява от самия рутер, който не просто разпръсква сигнал във всички посоки, но може да разпознава отделните настолни и преносими джаджи в мрежата, като засилва безжичния сигнал конкретно към тях. По този начин не само се подобряват скоростите на трансфер, но и се разширява допълнително обхватът на мрежата, а смущенията от други устройства се занижават.

 

Рутерите с Quality of Service (QoS) предлагат трафик контрол, проследяват вида на мрежовия трафик (сърфиране в интернет, онлайн игри, Skype, Netflix и така нататък) и решават кое приложение заслужава по-висок приоритет. Това подобрява вашия онлайн опит и ви гарантира доброто качество на поточното видео.

 

Рутерите с облачни услуги пък ви позволяват да получите достъп и да управлявате вашата домашна мрежа от всяка точка.

 

Вижте седем настройки на рутера, които ще подобрят Wi-Fi мрежата