Според Venture Beat, човечеството е на прага на една голяма промяна – преминаване от „аз“ към „ние“ култура. Много анализатори отбелязват, че голяма част от хората буквално са прегърнали технологичните си устройства, като напълно се изолират и забравят за външния свят и дейностите, които се случват около тях. Макар че това помогна на хората да се фокусират върху изпълняваните oт тях задачи, това е и форма на блокиране, граничещо с апатията.


Но добавената реалност (AR) променя това. AR технологията променя условията на взаимоотношения с мобилните устройства. Вече няма да бъдем привързани към текстовите съобщения на малките екрани, които ни помагат в нашето ежедневие. Вместо това, камерата на телефона става основната ни платформа и портал, защото добавената реалност комбинира данни от реалния свят с компютърно генерирани данни, като предлага нови сетивни изживявания.

 

Краят на селфитата

Селфи манията не стихва, все още. Instagram, приложението чиято идея са селфитата и снимки, които представят внимателно подредена версия на собствения ни живот, е едно от най-популярните в интернет. Селфитата са в основата и на Snapchat и голяма част от другите приложения.

 

Но първата вълна от AR приложения вече са тук и позволяват на потребителите да се преобразят в животинки или анимационни герои и дори да видят как биха изглеждали, ако носят определен грим или дрехи. Но това е само началото.

 

Следващата вълна от AR приложения ще манипулира околната среда. Чрез филтри подобни на тези на Snapchat или Instagram, потребителите ще имат възможността да добавят динозаври в леглата си или извънземни в хола си. Видео конферентните връзки ще преминат на следващо ниво и някой, който се намира на 2000 км ще изглежда така, сякаш седи в офиса до вас. Хората дори няма да могат да кажат какво е истинско или фалшиво във видеоклиповете и снимките, които получават.

 

Селфитата са изблик на егоизъм и фокусиране върху конкретен човек, докато добавената реалност фокусира  вниманието върху света около нас. Тъй като AR технологията се развива с бързи темпове, а и камерите, процесорите и сензорите в нашите устройства стават все по-мощни, съвсем скоро ще преминем от индивидуалния свят към комуналния свят на AR.

 

Защо околната среда е важна?

Благодарение на добавената реалност, например, студентите по медицина могат да видят как бие сърцето. Или дори как кръвта тече в кръвоносните съдове. Също така се полагат усилия за използването на AR наслагвания върху снимки от райони засегнати от различни бедствия. Тъй като AR е за "ние" вместо за "мен", има много повече случаи на комунално използване.

 

Пожарникарите и спасителите участващи в спасителни акции са в опасност. Използвайки AR, обаче някой, който вече е в район на бедствието, може да сподели обкръжаващата го среда с тях. Така той ще може да помогне на спасителите да преценят от какво ще се нуждаят и кой е най-добрият начин за достъп до тази област. Това дава по-голяма ефикасност при подпомагане при бедствия след земетресение или наводнение.

 

Промяна на физическото пространство около нас

AR технологията ще помогне на човечеството да фокусира вниманието си върху околния свят. Вече няма да се налага да гледаме надолу към екрана или да докосваме малки икони на малък екран. А ще използваме света около нас, за да правим покупки, да пишем имейли, да се свързваме с приятели и за всички други ежедневни навици, които понастоящем правим на екрана на телефона си.

 

Освен това ще навлезем в нова ера за извършването на задачи, свързани с компютъра. Екранът на компютъра ще може да се проектира върху физически маси или фасади на сгради. Това води до повече физическо пространство, по-голяма откритост към нашата среда и свобода да бъдем по-творчески в нашето ежедневие.  


AR технологията фокусира вниманието ни върху цели пейзажи и пространства, а не върху нас самите. Тези нови възможности не са за нас, а за нашите приятели, съседи и общности. С течение на времето добавената реалност ще ни помогне дигитално да създадем външен свят, който да изразява по-добре кои сме ние, кои искаме да бъдем и в каква среда искаме да прекарваме по-голямата част от нашето време.

 

Вижте 10 невероятни Android приложения за добавена реалност