Отекчили сте се от някое приложение и сте решили да го премахнете от телефона си? Мислите, че  единственото нещо, което трябва да направите е да деинсталирате въпросното приложение и да продължите живота си? Е, не е съвсем така, смятат от Gizmodo.

 

Не е достатъчно само да плъзнете икона на приложение в кошчето или да докоснете малкия „х“ в ъгъла на прозореца, трябва и да помислете какво оставяте след себе си: регистриран акаунт с имейл адрес, може би дата на раждане, връзка с вашия Google или Facebook акаунт.

 

Ако се отнасяте сериозно към защитата на вашите лични данни и се интересувате от това какъв цифров отпечатък оставяте след себе си, трябва да отделите допълнително време за изтриване на акаунтите си и данните вътре в тях. 

 

Какви данни събират приложенията

Ако не изтриете акаунта, свързан с приложението, той остава, „събирайки някъде виртуален прах в облака“. Не всяко приложение е свързано с акаунт, разбира се. Ако не сте регистрирали имейл адрес или друга лична информация, можете безопасно да изтриете приложението от телефона си, без да се притеснявате повече за него.

 

Други приложения събират повече данни, както по отношение на това, което искат от вас (дата на раждане, текущо местоположение, филми, които ви интересуват, и така нататък) така и от достъпа до информацията на телефона ви, която сте им разрешили да „четат“. Разработчиците на приложения най-вероятно ще задържат тази информация, освен ако не им кажете специално да не го правят. Не забравяйте, че приложенията могат да събират информация за вас, без всъщност да правите нищо - ако приложението има достъп до данните за местоположението на вашия телефон, например, то може да регистрира местата, които посещавате.

 

 

Ако искате да знаете какво точно правят разработчиците на приложения с тези данни, трябва да прочетете официалната политика за поверителност на приложението. Дори след изтриването на акаунта ви, цифровите данни може да останат известно време. Facebook едва след 90 дни изтрива събраните от вас данни, след като сте решили, че вече не искате да използвате сайта. Ако нещо не е ясно в политиката за поверителност на конкретно приложение, винаги можете да попитате директно.

 

Това е друга причина, между другото, да избягвате инсталирането на подозрителни приложения на телефона си. Докато големите имена в софтуера знаят, че трябва да бъдат достатъчно прозрачни по отношение на използването на данните на потребителите или поне да се преструват, то по-малко известните приложения често се опитват „летят под радара“ по отношение на това какво събират и как.

 

Защо има значение изтриването на личните ни данни

Ето защо е важно всичките ви данни да бъдат изтрити от приложенията и услугите, които използвате:

 

1. Първо, това означава, че няма да бъдете бомбардирани от насочени имейли и реклама, независимо дали това е от самото приложение с искане да му дадете още един шанс да ви впечатли или от някой от маркетинговите партньори на приложението, който иска да ви продаде нещо друго.

 

2. Второ, важна е сигурността. Дори ако разработчиците на приложенията използват вашите данни отговорно, но не поддържат достатъчно добре сигурността и някой хакер намери начин да стигне до всички данни, които сте споделили в това приложение, се излагате на риск. 

 

 

Проверете и за приложения на трети страни, свързани с основните ви акаунти (в Google, в Twitter, във Facebook). Това е един от начините за намиране на стари, неизползвани акаунти, за които сте забравили. Разглеждането на базата данни за вход в мениджъра ви на пароли или браузъра е друг начин. Можете също да опитате да търсите в електронната си поща за акаунти, които вече не използвате, както и просто да погледнете в телефона си.

 

Как да изтриете стари акаунти

За съжаление няма вълшебна пръчица, с която ако замахнете незабавно ще идентифицира  приложенията, които вече не използвате, или ефективно да затвори тези акаунти, от които вече не се нуждаете. Един съвет: внимавайте за всяка услуга, която обещава че е в състояние да направи това.

Най-добрият начин да покриете цифровите си следи е като изтриете данните и акаунтите си ръчно. За целта, влезте в акаунтите, от които искате да се отървете и потърсете опция за закриване на акаунта и след това преминете през нужните стъпки, без значение колко са и колко време ще ви отнемат.

Ако не откривате опция за изтриване на акаунта, свържете се директно с програмиста или с поддръжката на клиенти, или извършете търсене в мрежата, за да разберете какво трябва да направите.

 

Ето какво е нужно да направите, ако решите да изтриете Dropbox акаунта си. Влезете в акаунта си в мрежата, след това кликнете върху вашия аватар и Settings. Отворете таба General и кликнете върху Delete account. Dropbox, като повечето приложения, ще ви преведе през различни екрани за потвърждение, преди да ви изтрие от сървърите си.

 

В някои случаи може да искате да помислите за експортиране или запазване на данните си, преди да изтриете акаунта си. Това лесно се прави с Dropbox, защото всички ваши файлове все още ще се съхраняват на вашия хард диск, а не в облака. Но в някои случаи може да е по-трудно, но ако решите че е важно да запазите данните си, ще трябва да го направите преди да изтриете акаунта си.

 

След като профилът ви бъде потвърден като изтрит, можете да продължите с деинсталирането на съпътстващото приложение от телефона си.

 

Вижте 5 настройки, които ще подобрят сигурността на профила ни в Google