Изпращането на 12 астронавти на повърхността на Луната е едно от най-впечатляващите постижения на учените от NASA в дългогодишната им история. Благодарение на тези мисии успяхме да извършим редици експерименти с оборудване, да вземем проби от почвата на естествения ни спътник и да направим уникални снимки. Прави впечатление, обаче, че от десетилетия насам човешки крак не е стъпвал на Луната. Всъщност това за последно се случва по време на Apollo 17 мисията през декември 1972г.

 

 

Това означава, че за последно човек е бил на планетата преди 45 години. Има много причини, които биха ни накарали да пратим отново хора на Луната. Изграждането на космическа база би могла да се превърне в изходна точка за мисии до планети като Марс, но също за тестване на телескопи и други  системи за реализиране на подобни проекти. Мнозина смятат, че естествения спътник на Земята дори може да се превърне в дестинация за космически туристи, предаде BusinessInsider.

 

 

Финансирането на мисия до Луната, изисква много средства, а бюджета на NASА става все по-ограничен. Американските президенти и са скептични от идеята за изпращане на хора до планетата. Mножеството кратери и неравности на повърхността допълнително затрудняват безпроблемното кацане. Луната е покрита с фин прах, който в някои райони е дълбок над 10 сантиметра и е електрически зареден от взаимодействието със слънчевия прах. Въпросният прах е абразивен и може бързо да увреди оборудването и костюмите на астронавти.

 

Още от Digital: Nokia и Vodafone ще изградят 4G мрежа на Луната през 2019г.