Перфектната комбинация между достатъчно суша и вода се оказва голяма рядкост във Вселената. Според учени от Университета на Барселона, доста трудно може да се намери планета, която да има условия подходящи за живот и да не е напълно покрита от вода, съобщава Engadget.

 

Общо 29% от общата повърхност на земята има суша. Според компютърния модел на учените обаче, това е по-скоро изключение. На повечето планети, на които има достатъчно вода, сушата е по-малко от 10% или изобщо няма такава. Планетите на които има повече суша обаче, нямат достатъчно вода за поддръжка на живот и така се образуват големи пустинни райони.

 

Ако компютърният модел е сравнително точен, Земята ще се окаже рядкост във Вселената. При нея има идеален баланс от вода (включително подземна), който, ако се наруши, може или да потопи повечето суша, или да увеличи значително пустинните райони. Доказването на модела ще отнеме време, защото ще са необходими сравнения с много екзопланети. Учените вече откриват все повече от тях, но имат още много работа преди да могат да ги изучат в детайли.

 

Още от Digital: NASA откриха седем нови екзопланети, които може да поддържат живот