Цените на смартфоните, особено на тези във високия клас, са много високи и това не е изненада за никого. Но тенденцията през последните няколко години е за още по-голям ръст, като някои модели дори прехвърлиха цена от $2000 без да са инкрустирани със злато или кристали.

 

Любопитно: Най-добрите цени на качествени смартфони от Smartfonix

 

Преди пет години цените дори на смартфоните от висок клас бяха около $700, отбелязва AndroidAuthority. На практика топ моделите са с почти двойно по-високи цени, но защо се стигна до всичко това?

 

Още от Digital: Кои са най-бързите смартфони с Android през юни, според AnTuTu

 

 

Как се стигна до толкова високи цени за смартфони?

Ако се върнем към първия iPhone, той струваше $599. И тогава тази цена изглеждаше твърде висока. Тогавашният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър неколкократно критикува Apple.

В интервю за USA Today той обяви, че „няма шанс iPhone да натрупа значителен пазарен дял“. Според него „Apple може да направи много пари, но ако видиш 1,3-те млрд. телефона, които се продават, предпочитам да имаме нашия софтуер на 60%, 70% или 80% от тях, отколкото да имам 2% или 3%, колкото ще вземе Apple”.

iPhone обаче изненада всички и се превърна в хит, който промени пазара на мобилни телефони. Сега цената му достига $1600 за топ версията, като вместо само един модел, Apple предлага по няколко версии. Всяка от тях има повече функции, повече екстри и това има голяма роля в повишаването на цената.

Сходна е тенденцията и при Google. Nexus One струваше $529, но имаше още няколко модела, които бяха около $350.  Дълго време Google държеше цените ниски, но с Nexus 6 те започнаха да се променят и стигнаха $649. Сега Pixel 4 XL струва $999.

Samsung също увеличи цените на Galaxy S серията. Galaxy S20 Ultra достига $1599 а Galaxy Fold е $1980.

 

 

Защо цените са  толкова високи

Краткият отговор е заради хардуера. Модерните телефони могат много повече неща, имат повече функции, възможности и сензори, които се нуждаят от значително по-мощен хардуер. Всичко това е скъпо и изисква повече усилия в охлаждането, в конструкцията и дизайна на разположението на хардуера и събирането му в толкова малко пространство. Затова не е изненада, че цените се покачиха.

Но има и още. Според анализаторите от Techsponential, пазарът на смартфони вече е пренаситен и потребителите задържат устройствата си по-дълго време. Затова и самите производители се опитват да извлекат максимум пари от всяка продажба. Повечето хора виждат смартфоните като по-дългосрочна инвестиция и са склонни да инвестират повече пари, особено, ако има възможност да безлихвено разсрочване, казват от Techsponential.

Разбира се, има и по-силна конкуренция. Не всички потребители са склонни да дават толкова много пари за топ модел. Производителите осъзнаха това и бързо предложиха доста добри по-евтини телефони. Но това не означава, че цените ще тръгнат надолу. Напротив.

 

 

Хората получават това, за което плащат

През последните години се промениха и интересите и желанията на потребителите. Големите телефони станаха по-търсени. А това означава по-големи дисплеи, по-здрави стъкла, по-тънки рамки около диспея и т.н. Всичко това изглежда съвсем дребен детайл, но всъщност всеки от тях вдига цената.

Към това трябва да добавим по-мощните батерии, повечето камери, мощните процесори, повече памет, изкуствен интелект, повече антени за различни поколения мобилни мрежи и т.н. Добавени са и нови системи за сигурност, биометрика криптиране, сензори. Всичко това е налично и в по-евтините модели, затова и те няма да доведат до понижаване на цената.

 

Видео ревю: Смартфон Ulefone S9 Pro - мнения и първи впечатления

 

 

Не трябва да забравяме и софтуера

През последните години софтуерът също се разви значително. Да, Android може да е безплатен, но производителите инвестират много в собствени интерфейси, софтуерни услуги и функции, които добавят към моделите.

Голямата популярност и на гласовите асистенти, изкуствения интелект и други подобни софтуерни разработки, също струва много пари. За да могат да работят, тези функции се нуждаят не само от добър хардуер на устройството. Имат нужда и от добра интернет инфраструктура и огромни дейта центрове. Всичко това струва милиони и част от тези разходи също отиват към крайната цена на телефона.

 

Любопитно: Ulefone S10 Pro - Смартфон с уникален дизайн и ниска цена

 

 

Ще има ли спад?

Малко вероятно е цените да започнат да падат. Топ моделите вероятно дори ще поскъпват още. Производителите ще продължат да експериментират с нови разработки и технологии, които ще вдигат цената.

Но добрата новина е, че това ще доведе и до продължаващо бързо развитие на телефоните от по-достъпния ценови клас. Техните цени ще се запазят заради силната конкуренция, а изборът за потребителите ще става все по-голям.