AMD и NVIDIA са изправени пред неочаквани проблеми, които са свързани с прекалено високите цени на видео карти за геймърски компютри. Продуктите и на двете компании вече могат да се купят много по-изгодно в популярни платформи като Amazon, eBay и Newegg. Така например АMD RX580 бе налична за $249-$299 преди около месец, като в момента струва около $189 в Аmazon. Идентична е и ситуацията с някои от премиум видео картите на NVIDIA в индустрията.

 

Пазарните наблюдатели сочат, че цената на NVIDIA GeForce GTX 1070 поевтинява всеки месец от февруари насам. Всички тези процеси са индикация за забавяне на сегмента на геймърски компютри, твърдят анализатори от RВC пред BusinessInsider. Продажбите на подобни конфигурации ще намалеят през декември, а в мрежата на онлайн търговските вериги ще се появят допълнителни предложения на AMD и NVIDIA, които могат да се купят още по-изгодно от потребителите.

 

 

Влияние върху гореизброените процеси оказва и недостатъчното търсене към видео карти за генериране на криптовалута. Само в последният месец продажбите са се свили с около 20%, което вероятно ще продължи и през януари. Анализаторите намалиха прогнозите си за приходите на AMD и NVIDIA за настоящото тримесечие, през което компаниите ще продължат да заливат вторичния пазар с по-евтини оферти на видео картите си, за да генерират печалба.

 

Oще от Digital: АМD ще конкурира NVIDIA с нова серия 7-нанометрови видео карти Radeon през 2019г.