Бързата скорост е един от ключовите фактори за потребителите при избора на ново мобилно устройство, като днес на пазара може да се намери огромно разнообразие от джаджи с мощни процесори и RAM модули с висок капацитет. Огромният интерес на водещите производители към тези компоненти е основна причина за продължаващото намаляване на цената на DRAM паметта, която се използва масово в индустрията. Конкретните данни показват, че в момента тя е около $18.50 за 4GB, което представлява най-ниската стойност за създаване на DDR3 модули досега, предаде DigitalTrends.

 

Любопитното е, че това се случва в момент, в който Китай, където са най-големите производствени фабрики празнува 70-годишнина от своята военна победа над Япония. От своя страна това събитие означава, че на много от работниците в съоръженията им бе дадена заслужена почивка, като това не само не се отрази на увеличението на цената на DRAM паметта, а дори предизвика обратен ефект. Много пазарни наблюдатели също така обръщат внимание към ролята на Microsoft за все по-евтините DRAM модули и факта, че Windows 10 е достъпна като безплатен ъпгрейд за потребителите, което се отразява на продажбите на нови устройства в индустрията.

 

Глобалните продажби на лаптопи също продължават да отчитат спад през последното тримесечие, което може да се каже също за сървърите и смартфоните. Комбинацията между тези фактори принуждава компаниите да намаляват цените на тези ключови компоненти, което се очаква да окаже сериозно влияние върху големи производители като SK Hynix, Samsung, Мicron и др. В заключение ще отбележим, че се очаква всичко това да ускори преминаването към 18-нанометрови технологии, което респективно да им позволи да останат конкурентноспособни.

 

Вижте какво е RAM и за какво се използва