В последните седмици бяха пуснати в експлоатация различни смарт устройства като гривни, тракери, часовници и други, които да следят хората под карантина. Появиха се и всякакви видове смарт приложения, които ни проследяват и дори записват с кой сме се срещали и колко е била продължителността на контактуване. Но дали всъщност тези устройства са надеждни?

Технологията тук не е особено сложна. Със съдействието на телекомите можете да свържете устройството си с друго такова посредством Bluetooth-а или друг метод на сдвояване. Тракинг устройствата базирани на GPS следят хората под карантина и в момента, в който те напуснат ограничената им зона, то веднага праща съобщение до съответните контролни органи.

 

 

Тези подходи са смущаващи до някъде, но и доста ефективни. Не е ясно как би могла да се приложи подобна програма без ново законодателство, което да дава изрично разрешение на телекомите да споделят този вид данни. Може би ситуацията, в която се намира целия свят позволи това да се случи без да има строг контрол върху това.

Трябва да обърнем внимание, че технологията не рашава всички проблеми. Всъщност човекът под карантина трябва да носи самото устройство, а не да го е оставил вкъщи,  за да са сигурни органите на реда, че той не е нарушил карантината си. Технологията е необходима, но не е достатъчна.

Проблем, който също може да бъде срещнат е, че значителен брой хора, които инсталират съответното приложение на смартфона си, трябва да се уверят, че то е активно. Повечето страни по света са направили доброволно инсталиране на подобен тип апликации, но процента на използваемост е слаб. По статистически данни в Сингапур интереса е 12 процента от населението. Това означава, че ефективността му би била доста ниска при контакт със заразени хора и откриваемостта на потенциални заразени ще е нищожна.

 

 

Всичко това излежда доста проблемно и не можем да очакваме много, дори Google, Apple или Facebook да направят подобно приложение за проследяване на контакти. В последните години имаше доста спекулации относно недостатъците на тези компании, що се отнася до поверителността на личните данни.

Добрата новина е, че технологиите продължават да се развиват с почти същото темпо както преди въпреки пандемията, която връхлетя почти целия свят. Така, че ще очакваме иновативни технологии, които да подобрят сегашните, що се отнася до намиране на заразени с коварния вирус.

Още от Digital: Потребителите прекарват все повече време пред смартфоните си заради пандемията от COVID-19