Bluetooth 5 не е просто друго поколение на технологията Bluetooth. Bluetooth 5 отбелязва значителна промяна в начина, по който свързваме няколко устройства. Bluetooth 5 е два пъти по-бърз, с четири пъти по-голям обхват и с осем пъти по-голям обем на данните, колкото текущата версия. Освен това, новата версия притежава повишена устойчивост на смущения от други безжични връзки, като Wi-Fi и LTE, запазвайки същата ниска консумация на енергия и стандарти за сигурност.

 

Отсега нататък вашият живот може да се промени драстично, ако смартфона ви е оборудван с Bluetooth 5, смятат от Android Pit.

Bluetooth 5, новият начин за комуникация

Безжичните обаждания и необходимостта да се доближавате до телефона си, защото губите връзка, е нещо от миналото с Bluetooth 5 устройствата. Сега можете да отидете навсякъде в дома си, без да губите връзката си, независимо къде е телефонът ви. Вече има устройства, които се синхронизират чрез Bluetooth, но досега можехме да слушаме музика само на един високоговорител или да ползваме един комплект слушалки. С Bluetooth 5 вече можете да свързвате няколко устройства.

 

Обхватът на Bluetooth е между този на NFC и Wi-Fi. Основното му предимство е неговата сигурност. Криптираната информация се прехвърля от едно устройство на друго, което прави Bluetooth 5особено подходяща технологи за устройства, които наблюдават здравето ни или дори за тези които използваме за управляваме плащанията си. Домашните ни Wi-Fi мрежи са ‘наситени‘, а Bluetooth 5 може да им помогне като контролира голяма част от устройствата, разчитащи на Wi-Fi, като високоговорители, телевизор или кана за кафе. Също така, благодарение на BLE (Bluetooth с ниска консумация на енергия), може да не се налага да разчитате на щепсели, тъй като ще използвате по-малко енергия.

Bluetooth 5: нови устройства, които ще оформят бъдещето на интернет на нещата

Нашите смартфони бавно се превръщат в дистанционни управления за всички електронни устройства около нас. Не само фитнес тракери или слушалки, вече можем да контролираме с нашите смартфони прахосмукачки, електрически крушки и дори автомобилите си.

 

Samsung Galaxy S8 и S8+,  Xiaomi Mi 6, HTC U 11 и Sony Xperia XZ Premium са първите устройства, които залагат на тази усъвършенствана версия на Bluetooth, но разбира се, през следващите месеци техния брой ще се увеличава.

Bluetooth 5: функции и възможностите, които предлага

Bluetooth 5 удвоява скоростта и обхвата

Петото поколение Bluetooth има много по-голям обхват и е по-бързо от предишните версии. Bluetooth 5 осигурява ниско потребление на енергия и висока степен на сигурност при криптиране (което отговаря на стандарта на министерството на отбраната на американското правителство) и е също два пъти по-бърз, до 5120 kbps.

 

Bluetooth 5 увеличава четири пъти диапазона на Bluetooth 4.0, който е до 60 метра. С други думи  на 240 метра при скорост от 128 kbps и при 120 метра има 500 kbps. От друга страна, това ново поколение може да има 8 пъти повече връзки от стария стандарт.

 

Bluetooth 5 поддържа BLE (Bluetooth с ниска консумация на енергия), който беше въведен във версия 4.0. По този начин увеличаването на скоростта и обхвата не влияе на консумацията на енергия на BLE устройствата.

Bluetooth 5: ново измерение за аудио

С Bluetooth 5 ще се изпраща по-голямо количество данни, което разбира се ще подобри качеството на звука, все едно слушате през кабела. В момента аудио компресирането чрез Bluetooth, SBC, е с по-лошо качество от това на компактдиск, тъй като обикновено предава при около 328 kbps. Sony вече има технология, наречена LDAC, която изпраща аудио през Bluetooth на 990 kbps, тоест скорост която се поддържа от Bluetooth 5.

Bluetooth 5 е бъдещето

След четири години ще има повече от 48 милиарда смарт устройства в света, от които около една трета ще имат Bluetooth връзка. С други думи, ще има няколко милиарда устройства, които да се свързват с нашите смартфони. Очевидно Bluetooth стандартът ще бъде един от водещите играчи в интернет на нещата (IoT).

 

Bluetooth ще се превърне в краля на комуникациите не само сред джаджите за носене и сред много други устройства които ще превърнат домовете ни в интелигентни. Очевидно в бъдеще ще можем да контролираме повече устройства, отколкото в момента с нашите смартфони.

 

Освен това, Bluetooth притежава голям потенциал в областта на виртуалната реалност с тази нова скорост. Благодарение на сигурната връзка между VR шлемовете и другите устройства, вече няма да трябва да поставяме смартфоните си вътре в тях. Екранът на телефона може да има блестяща резолюция, без това да е за сметка на живота на батерията, а VR шлемовете могат да имат собствен екран с подходяща резолюция. Това значително ще намали теглото им.

 

Вижте 5 твърдения за технологията Bluetooth, на които не трябва да вярвате