Водещите технологични компании работят над интересни концепции, с които да заменят изцяло паролите в интернет, като на този етап най-добрата им алтернатива е свързана с биометричните ни данни. Така можем да използваме например пръстов отпечатък или уникалния ирис на очите, за да се логнем в своите мобилни устройства, като всяка една от тези характеристики няма как да бъде хакната. Вероятно не сте се замисляли, но разполагате с възможността дори с тембъра на гласа си да отключите своя смартфон или пък да го направите дори с порите на собствената си кожа, информира CNet. 

 

Биометричните технологии са бъдещето на присъствието ни в интернет, тъй като първо са уникални и не могат да бъдат дублирани и второ са много по-сигурни от паролите, а и е в пъти по-трудно да бъдат хакнати. Идеята на тази иновация е да обърне внимание на онези индивидуални характеристики, които няма как да се разпознаят от чужд човек, а и трудно биха могли да се създадат техния копия по подобие на пръстовите отпечатъци. В момента се експериментира с различни технологии, които позволяват да се анализира дланта на ръцете ни или кръвoносните съдове в бялото на очите ни като метод за разпознаване на потребителите.

 

Подобни идеи са само началото на революция, която ще промени начина, по който се логваме в своите профили в интернет, тъй като са много по-сигурни от комбинацията от цифри и символи, които използваме в паролите си. Биометричните данни имат много предимства, но все пак е факт, че и те не гарантират 100% сигурност, но все пак са много по-сигурно решение от технологиите, които използваме днес. Въпрос на време e уникалните характеристики на телата ни да се превърнат в основния метод, на който залагаме, за да се логваме в своите онлайн акаунти.

 

Вижте какво е биометрия и как ще повлияе на правото ни на неприкосновеност