В продължение на десетилетия, на биометричните данни се гледаше като на футуристична и непрактична технология. Днес обаче можем реално да започнем да използваме биометричната идентификация във всекидневния си живот.

 

Apple имат опит от въвеждането на нови технологии за масовия потребител, така че не беше изненада, когато компанията въведе биометрична идентификация през 2014 година в iPhone. Touch ID улесни отключването на телефона чрез сканиране на пръстовия отпечатък на неговия собствени и премахна нуждата от въвеждане на парола.

 

Но сканиране на пръстови отпечатъци е само върхът на айсберга. От Make Use Of обаче са на мнение, че биометричните данни няма да са част от бъдещето. Вижте защо:

1. Страх от постоянен надзор

В момента биометричната идентификация се използва много усилено в областта на правоприлагането. Разпознаването на лица се превръща в стандартна практика в полицейската практика. През 2014 година по време на музикален фестивал, полицията в Англия сканирала лицата на всички участници, за да ги сравни с базата си данни на известни престъпници. Това не е единствения подобен случай, за това специалистите вече алармират, че постоянния надзор на правителството може да доведе до потискане на гражданите и сериозни депресии.

2. Страх от злоупотреба с личните ни данни

Макар че много хора приемат нормално идеята правителствата да ни наблюдават за да могат по-адекватно да ни защитят, хората не харесват идеята частни компании да съхраняват личната им информация и да проследяват местоположението им. Новините за кражба на потребителски данни от различни сайтове и услуги не стихват. А ако не можем да им се доверим, че ще защитят личната ни информация, защо да им се доверяваме за нашата незаменима биометрична информация?

 

Напоследък много се заговори за един руски сайт, наречен FindFace, която използва софтуер за лицево разпознаване, за да търси из профилите в руската социална мрежа VKontakte, за да открива лицата, които търсите. Това причини голямо безпокойство у мнозина.

3. Кражба на самоличност

Кражбата на самоличност е едно от най-стресиращите и тревожни неща, които могат да ни се случат, защото тя  трудно се доказва. Много тревожен е фактът, че процентът на кражбите на самоличност се увеличават по целия свят. А какво би се случило, ако хакерите притежават и нашите биометричните данни?

4. Липса на стандарти

Цифровите стандарти са причината, поради която можем да използваме всеки уеб браузър за достъп до Интернет или всеки телефон за да се обадя по телефона и да сме сигурни, че всичко работи заедно безпроблемно. Същото обаче не може да се каже за биометричните данни. Към днешна дата, нито едно правителство не е създало стандарти за създаване, използване или съхранение на биометрична информация.

 

Вижте най-големите недостатъци на сензорите за пръстови отпечатъци