Moдерните смартфони имат скенери за ириса на очите и усъвършенствани системи за лицево разпознаване като FaceID в iPhone X. Подобни методи са много по-сигурни от традиционните PIN кодове и пароли, които използвахме, но въпреки това няма как да гарантират безопасността ни на 100%. Биометричните технологии имат своите предимства, но и предоставят допълнителни възможности на хакерите да преодолеят защитата на устройствата ни. Въпреки опитите на компаниите биометричните системи още не са толкова сигурни, колкото ни се иска. 

 

Има много случаи, в които принтиранo изображение може да заблуди скенерите за ириса на очите, коментира AndroidPit. Някои анализатори дори демонстрираха как правят снимка на себе си на друг смартфон и след това я използват да отключат личното си устройство и да преодолеят защитата на системата за лицево разпознаване. Оборудване за $150 може да се справи дори с FaceID на iPhone X, което само по себе си е доказателство за това колко са уязвими подобни системи. Други представители на семейството със сходни черти също могат да отключат смартфона въпреки тази система.

 

Абсолютно същата е ситуацията с пръстовите отпечатъци, които са още по-лесни за копиране от ириса на очите и уникалните черти на лицето ни. По всичко личи, че все още не е дошъл момента, в който подобни системи да станат толкова добри, че да ни защитават на 100% от подобни заплахи. Разбира се това не означава да спрем да използваме гореизброените функции, а да имаме предвид, че и те крият своите недостатъци. Докато компаниите подобрят значително възможностите на подобни системи всички ние трябва да бъдат особено внимателни.

 

Вижте как нова технология ще премахне напълно Home бутона в смартфоните