Конкуренцията между Android и iOS в мобилната индустрия често е обект на дискусии, заради различните характеристики на двете екосистеми. Най-популярните операционни системи за смартфони имат своите преимущества, както и недостатъци. Масовият потребител предпочита Android заради свободата да инсталират приложения, разнообразните опции за персонализация и интеграцията на Google приложенията.

В същото време iPhone си има собствена лоялна база от десетки милиони потребители по цял свят. Затвореният характер на iOS не предлага такава свобода, както Android, но е причина за по-бърза скорост и по-високата сигурност, която предлага iPhone. Софтуерните оптимизации на Apple също са водещо предимство на iOS екосистемата.

Функцията за поддръжка на уиджети в iOS 14 е налична от години за собствениците на смартфони с Android, които могат да променят как изглежда интерфейса и с разнообразие от лаунчери. Финалният избор не е толкова свързан с цената, а в начина на работа на софтуера, тъй като премиум смартфоните с Android струват колкото iPhone.

 

 

Замисляли ли сте какво е мнението на Бил Гейтс - една от най-известните технологични личности по въпроса за Android и iOS? Съоснователят на Microsoft често изразява мнението си по отношение на теми, които предизвикат сериозен интерес. Последното участие на Бил Гейтс в онлайн сесия в приложението Clubhouse разкри и неговата позиция по темата.

Бившият шеф на Microsoft официално сподели, че използва устройство с Android всеки ден, което вероятно означава, че личния му смартфон е базиран на платформата на Google. Името на въпросния модел не е известно. Все пак Бил Гейтс обърна внимание на факта, че някои производители на смартфони с Android предварително инсталират софтуер на Microsoft.

По този начин за него е по-лесно да свърши ежедневната си работа и да има достъп до софтуер, който е свикнал да използва постоянно. Едва ли има съмнение, че визира офис приложенията от MS Office пакета. Бил Гейтс често си купува нови модели на iPhone, за да следи развитието на iOS.

 

Oще от Digital: Как да преминете от Android към iPhone