През последните 5 години скоростите на безжичното зареждане са скочили от около 5 вата до 10 или 15 вата при някои модели телефони. Това не е нещо голямо, спрямо новите флагмани като Galaxy S20 и Huawei Mate X, които имат 45- и 55-ватова скорост на кабелно зареждане, безжичното зареждане все още е твърде бавно.

Защо безжичните зарядни са толкова бавни? Според Review Geek се оказва, че е трудно да се направят безжичните зарядни устройства по-мощни, преди да се намерят начини те да станат безопасни.

Как работи безжичното зареждане?

Безжичните зарядни устройства изпращат захранване до вашия телефон чрез магнитна индукция и магнитен резонанс. Или казано по-простичко, безжичните зарядни устройства „изтеглят“ електричеството от вашия контакт, пускат го около бобина и генерират магнитно поле. Това магнитно поле взаимодейства с бобина във вашия телефон, за да генерира електрически ток, който телефонът ви използва за зареждане на батерията си.

Законът за индукцията на Фарадей гласи, че електрическото поле винаги ще генерира магнитно поле и обратно. Това означава, че цялата електроника, включително електрическите крушки, излъчват магнитно поле. За съжаление, електрическата крушка не може да зарежда телефона ви, тъй като телефонът ви е създаден да работи само с магнитни полета с определена скорост и интензитет.

Тази определена скорост и интензитет обикновено се описват като „стандарт“. Съвременните телефони са направени да поддържат различни стандарти, като стандарта за безжично зареждане Qi. Всеки стандарт за безжично зареждане поддържа различни скорости на зареждане, поради което телефоните на Samsung със специализирани бобини могат да се възползват от 15-ватово безжично зареждане, докато другите устройства са ограничени до по-ниски скорости.

Безжичните зарядни устройства могат да бъдат по-бързи, но ще „изпържат“ телефона ви

Безжичните зарядни устройства могат да зареждат телефона ви много по-бързо, отколкото го правят в момента. Но съвременният хардуер за зареждане не е достатъчно ефективен, за да зареждате безопасно телефона си при високи скорости. Факт, безжичните зарядни устройства произвеждат твърде много топлина.

Вероятно вие имате лични наблюдения. Дори при Qi стандарта с ниска мощност, телефоните се загряват, докато се зареждат безжично. А както всички знаем, излишната топлина може да повреди хардуера и да увреди сериозно батерията и тя да избухне в пламъци. Увеличаването на мощността на нашите неефективни безжични зарядни устройства просто така не би било безопасно.

Колко далеч сме от създаването на безопасно мощно безжично зарядно устройство?

Дори и при по-ефективни безжични зарядни устройства производителите все още са изправени пред няколко ограничения, едно от които е прецизността. Може би сте забелязали, че някои безжични зарядни устройства отказват да работят, когато някакъв метал, като ключове са твърде близо до повърхността за зареждане. Това всъщност е мярка за безопасност, тъй като интензивните магнитни полета могат да загряват метални предмети. Тъй като безжичните зарядни устройства стават все по-мощни, производителите ще трябва да разработят по-добри алгоритми за откриване на чужди предмети или да ограничат разстоянието на работа на техните подложки за бързо зареждане.

Накратко, безжичните зарядни устройства няма да станат по-бързи, докато инженерите и производителите не намерят начин да ги направят енергийно ефективни и прецизни. Това може да означава изоставяне на Qi стандарта или приемане на нов хардуер, който да използва по-добре това, което имаме сега.

 

Вижте технологиите за зареждане на батериите ще са водеща тенденция в смартфоните, а не камерите и дисплеите