Устройствата стават все по-енергийно ефективни, а батериите им – все по-големи. Но въпреки това, животът на батерията все още е проблем за повечето потребители. Ако батерията на телефона ви се изтощава по-бързо, отколкото би трябвало, трябва да насочите усилията си към идентифицирането на виновниците и намирането на решения.

 

Информацията на Android Authority ще ви помогне да разберете защо батерията на телефона ви се изтощава бързо. Включени са и решения за най-често срещаните проблеми.

 

Екран

 

 

Екранът беше и продължава да бъде основната причина, батерията на телефона ви да се изтощава толкова бързо. Дисплеите стават все по-ярки и цветни, освен това поддържат все по-високи резолюции. Въпреки че подобряват общото изживяване, всички тези фактори също така консумират много енергия. Екранът може да бъде основната причина телефонът ви да остава без батерия по-скоро отколкото очаквате.

 

Как да проверите разхода на батерията:

1. Отворете приложението Settings.

 

2. Докоснете „Battery“.

 

3. Докоснете бутона за меню в горния десен ъгъл.

 

4. Докоснете „Battery usage“.

 

5. Докоснете бутона за меню в горния десен ъгъл.

 

6. Докоснете „Show full device usage“.

 

Проверете разхода на батерията и ще откриете, че екранът заеме първото място. Технологията за дисплеите на смартфоните напредва много по-бързо от технологията на батерията, което прави живота на батерията още по-голям проблем за напред. Докато нещата се подобрят, ще трябва да пестите енергия. Ето какво може да се направи:

 

1. Настройте по-ниска стойност за яркост на екрана.

 

2. Използвайте адаптивна яркост. Това ще гарантира, че ще имате ярък екран, когато имате нужда от него, но също така ще пестите батерия, когато не е необходима висока яркост.

 

3. Намалете скоростта на опресняване на екрана.

 

4. Намалете времето за автоматично заключване.

 

5. Не използвайте живи тапети. Те изглеждат много приятно, но по същество телефонът ви възпроизвежда видеоклип по всяко едно време и това „убива“ батерията му.

 

6. Използвайте черен тапет. Ако имате AMOLED дисплей, използването на черен тапет е най-ефективното решение, защото дисплеят не трябва да активира тези пиксели.

 

Лошо покритие

 

 

Зоните с лошо покритие са други „убийци на батерии“. Вашият мобилен телефон непрекъснато „общува“ с кулите наблизо, опитвайки се да ви осигури постоянна връзка през деня. Когато не  достига до мрежата ще приложи допълнително усилено, за да ви усигури тази връзка. Ето какво може да се направи:

 

1. Изберете доставчик с по-добро покритие.

 

2. Използвайте „Airplane mode“. Така изключвате цялата свързаност и телефонът ви няма да работи усилено, за да се стреми да ви осигури връзка. Можете да включвате режима, когато сте на места, за които знаете, че има лошо обслужване. Като алтернатива можете да използвате интелигентни инструменти като IFTTT, за да автоматизирате Airplane mode по местоположение.

 

3. Използвайте разширители на обхвата.

 

Приложения и фонови услуги

 

Проверете приложенията си дали не използват прекомерно батерията на телефона. Определен тип приложения изтощават по-бързо батерията от другите. Такива са YouTube и всички стрийминг услуги. Както и игрите, така че избягвайте ги, ако искате да пестите енергия, особено ако сте любители на заглавия разчитащи на сложни графики.

 

Други приложения изтощават вашата батерия без активно да ги използвате. Това означава, че приложенията работят постоянно във фонов режим, използват данни, изтеглят вашето местоположение, изпращат ви известия и други. Такива са приложения като Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp.

 

Ето какво може да се направи в този случай:

 

1. Поддържайте минимален брой приложения на телефона си. Често не осъзнаваме, че използваме само около 20% от приложенията, които имаме на телефона си. Междувременно тези приложения работят винаги на заден план и хабят батерията. Изтрийте приложенията, които не са ви необходими.

 

2. Спрете приложенията да работят във фонов режим. За целта отидете до Settings -> Apps & notifications -> Select the app -> Advanced -> Battery- > Background restriction -> Restrict.

 

3. Затваряйте приложенията. Отидете до Settings -> Apps & notifications -> Select the app -> Force stop.

 

Други проблеми с батерията и съвети

 

 

1. GPS, Wi-Fi и Bluetooth: Колко често използвате тези антени? Изключвайте ги, когато не ви трябват и ще забележите увеличение на живота на батерията.

 

2. За правенето на снимки и видео клипове е необходимо много енергия. Така, че когато искате да пестите батерия избягвайте тези дейности.

 

3. Имайте предвид, че по-ниските температури влияят значително на живота на батерията. Добро решение е да държите телефона близо до вас, така  телесната ви температура ще му пречи да се изстуди прекомерно.

 

4. Актуализациите на софтуера често предлагат подобрения в живота на батерията, така че е добра идея винаги да актуализирате телефона си до последната налична версия на софтуера.

 

5. Използвайте резервна външна батерия.

 

Вижте най-големите пробиви при батериите