Купувате си смартфон който по спецификации трябва да издържа с едно зареждане два дни, а само след месец работа, вече ви се налага да го зареждате по два пъти на ден. Дали батерията се е развалила толкова бързо? Отговорът е не!

 

 

Бързото изразходване на заряда се крие в две основни неща – колко често използвате смартфона и за какво, както и кои са програмите и приложенията инсталирани на него. В това ревю от поредицата „Как Работи: Android” ще ви помогнем и обясним подробно, как да направите така, че батерията ви отново да издържа по-дълго време с едно зареждане.

 

 

Как намираме виновника за по-голямата консумация. В зависимост от версията на Android операционната ви система подредбата на менюто в телефона ви е различна, но сходна с останалите. За да бъде видеото ни максимално полезно, ще използваме два смартфона с коренно различен интерфейс и версия на Android - 5.1 Lollipop в LG G Flex 2 и 4.2.2 Kit Kat в Revo Joy и таблета Ravo T738.

 

 

Влезте в Настройки, изберете Общи, а там Батерия, Управление на батерия или захранването, Пестене на енергия или друго подобно. Сега пред вас ще се разкрие диаграма или списък с основните потребители на електроенергия. Кликнете произволно на някой от първите и пред вас ще се разкрие подробна информация кога той е активен и какво е изразходвал. Появяват се възможности за принудително спиране, различни съвети за това как да намалим консумацията му и автоматично почистване на  кеш паметта. Така от друга страна телефонът ви ще стане и по-бърз.

 

 

След като разгледате всеки от консуматорите, почистите, ограничите или спрете някои от тях, практиката показва, че времето за живот на батерията ви с едно зареждане ще се увеличи с 10 до 25%.

 

 

До тук с вградените в смартфоните ви възможности за мониторинг, в Google Play обаче има множество полезни платени и безплатни програма които допълнително ще ви помогнат. В нашето видео „Как Работи: Как да си регистрираме акаунт в Google? Gmail Поща и Play Store” ще разберете как бързо  и безопасно да ги инсталирате на смартфона или таблета си.

 

Wakelock detector

Това приложение има висока оценка в магазина на Google, като е с платена и безплатна версия. Без значение коя от двете избирате, тя няма да увеличи консумацията на електроенергия, защото чрез Battery Stats API събира информация и анализира системата. но има и голям минус. Когато представи преди време Android 4.4 KitKat операционната си система, Google блокира достъпа на подобни приложения до информацията от него. По тази причина ви се налага да позволите Root на приложението. Въпреки това, тази програма е една от най-добрите за мониторинг и подобряване КПД на батерията и освобождаването на памет от устройствата ви.

 

GServiceFix

Работи на почти същият принцип, като впечатленията ни също много добри. Още повече, че е напълно безплатна.

 

 

Ако все пак искате да дадете не голяма сума, бихме ви препоръчали и BetterBatteryStats. Други алтернативи са Wake Lock – PowerManager и GSam Battery Monitor.

 

 

В Disqus формата ни можете да оставите своите коментари, въпроси и идеи, какво искате да видите в нашата рубрика „Как Работи”, не само за Android, но и още за смартфони и таблети работещи под iOS и Windows Mobile.