Може да сте забелязали, че когато батерията на смартфона ви е изтощена, тя се зарежда много бързо, но до един момент. Обикновено, когато прехвърли 80% заряд, батерията започва да се зарежда доста по-бавно. How-to Geek търси отговор защо това се случва.

 

Как се зарежда литиевойонната батерия

Тя има три фази на зареждане. Те са:

  1. Постоянно напрежение, което подготвя батерията за зареждане.
  2. Постоянно напрежение, което е регулирано.

Предварително зареждане

То се прави, когато батерията е напълно изтощена или волтажът е под 3.0V. Клетката трябва да бъде активирана бавно, за да не се увреди. През този период се използва около 10% от максималната мощ на зареждане. Именно затова, ако зареждате телефон с напълно изтощена батерия, обикновено са нужни няколко минути, през които устройството не иска да се включи, а показва само символ за зареждане.

 

Любопитно: Какво да правим, ако Google Play Services изразходва батерията на смартфона

 

Постоянно напрежение

След като батерията достигне 3.0 V, започва фазата на бързо зареждане. Тук напрежението е високо, а волтажът постепенно се увеличава. Този режим продължава до около 80% от капацитета на батерията.

 

Постоянен волтаж

Тук волтажът спира да се покачва, за да защити батерията. През това време напрежението бавно се намалява. Така се предпазва от свръхзареждане, което може да увреди батерията. Затова се намалява и скоростта до достигане до 100%. Когато това се случи, зареждането спира напълно и трябва да се разкачи от зарядното.

Ако оставите телефона включен към електрическата мрежа, батерията ще започне бавно да се разрежда. Когато достигне 3.9V, ще започне да се зарежда отново и този цикъл ще се повтаря постоянно.

Влияе ли това на бързото зареждане

В известна степен, да. Затова и някои производители казват, че устройствата им се зареждат до 50% или до 80% за половин час, а не до 100%. Както стана ясно, бързото зареждане може да се използва ефективно именно до 80% от капацитета на батерията и затова е логично компаниите да дават подобни данни.

Това е по-добро решение, отколкото бързото зареждане да се прави до 100%. Причината е, че това ще увреди батерията много по-бързо и дори може да причини физически щети. Затова е много по-сигурно зареждането да е по-внимателно дори и да коства повече време.

 

Любопитно: Кой смартфон е по-добър - iPhone 13 Pro Max и Samsung Galaxy S21 Ultra - Хардуер, софтуер, периферия, камери и батерия

 

Допълнителни защити

Литиевите батерии имат малко различно поведение. Техният живот се измерва в цикли. Един цикъл е достигането до 100%. Така, дори и да презареждате телефона си от 50% до 100% два дни подред, това ще е един цикъл.

 

 

Затова някои модерни телефони имат умни алгоритми, които „опознават“ навиците на потребителя и оптимизират зареждането на батерията според него. Така зареждането може да остане на 80% по-дълго време и да довърши останалото във времето, когато е най-голяма вероятността потребителят да разкачи зарядното, например сутрин.

Какво може да направим

Ето няколко съвета. Първо избягвайте да допускате батерията да се разрежда под 40% или под 30%. Също така зареждайте батерията до 70-80%. Това е диапазонът, в който тя задържа заряд най-добре и се смята, че е най-малко вредното влияние върху нея.

Също така използвайте режимите за оптимизирано зареждане на устройствата. Някои от тях предлагат такива, като iPhone. Те са в секцията с настройки на батерията.

Избягвайте да зареждате устройствата за цяла нощ. Не ги оставяйте свързани с електрическата мрежа дълго време след като са се заредили. Не използвайте телефона докато се зарежда, особено за игри и други тежки приложения.

 

Още от Digital: Нова технология обещава да направи батериите по-издръжливи