Стратегията на Apple винаги е била свързана към налагането на стриктен контрол върху екосистемата от iOS устройства. По този начин компанията постига оптималния баланс между възможностите на хардуера и софтуерните иновации. Консервативният подход е една от причините за впечатляващата скорост на iPhone, но също предизвика и някои негативни критики.

Една от значителните разлики между Android и iOS е възможността потребителите да инсталират софтуер от външни магазини за приложения. Собствениците на iPhone, обаче са ограничени единствено до съдържанието в App Store, от което Apple получава 30% от приходите. Компанията често е обвинявана, че умишлено толерира своите приложения в App Store.

Разработчици на популярни заглавия дори заведоха няколко дела срещу Apple, с които призовават за промени в онлайн магазина на iOS. Teхнологичният гигант вече изрази недоволството си със законопроект внесен от конгресмени в Северна Дакота, който предлага отваряне на екосистемата на Apple за онлайн портали с приложения от трети страни.

 

 

Това би означавало Apple за първи да позволят инсталирането на външен софтуер на iPhone. Съвсем очаквано компанията се противопостави яростно на идеята, съобщава TheVerge. Главният софтуерен инженер на Apple, Ерик Нойеншвандер аргументира позицията с твърдението, че приемането на този закон ще унищожи iPhone, подкопавайки настоящите стандарти на сигурност и производителност.

Причината ще бъдат мобилните приложения, които не се контролират от Apple. Всъщност голямото опасение на компанията е, че ако един щат одобри законопроекта този пример ще бъде последван и от другите американски щати. В заключение ще отбележим, че планираните промени предвиждат и алтернативни решения на услугата за мобилни плащания Apple Pay.

 

Oще от Digital: Водещи разработчици на приложения се обявиха против правилата на App Store