Apple отново е изправена пред неочакван съдебeн конфликт, който може да предизвика драстична промяна в стратегията на компанията. Причината са обвинения повдигнати срещу технологичният гигант от компанията Optis Cellular Technology. Интелектуалната им собственост включва няколко ключови патенти, които са свързани с безжичните технологии. 

В миналото Optis често са търсили правата си в съда, заради неправомерно използване на патенти. Аpple също станаха обект на подобни разследвания, като властите в САЩ вече разпоредиха компанията да плати сума от $506 млн., за да регламентира отношенията си с Optis. След това, обаче жалбата на Apple бе уважена и глобата отпадна на по-висока инстанция.

Битката между двете страни ще продължи, тъй като Optis са завели нов иск срещу Apple. Този път финансовата компенсация, която търси компанията надхвърля значително предходното дело. Сега Apple са изправени пред възможността дa платят $7 млрд. компенсации за патентите на Optis, съобщава BGR.

 


 

Технологичният гигант може да се сблъска със сериозен проблем, тъй като патентите на Optis попадат в категорията "стандартни" и се използват масово от смартфоните на пазара. Още през юни Върховният съд постанови, че Apple нарушава два от патентите на Optis, които улесняват свързването на iPhone с 3G и 4G мрежите.

Предстоящите заседания няма да обсъждат вината на Apple, а сумата, която ще се наложи да плати за интелектуалната собственост на Optis. Технологичният гигант се противопоставя на идеята да бъде таксуван за съответните патенти за всички версии на iPhone, които предлагa в световен мащаб.

Аpple искат глобата да е свързана единствено с устройствата доставени във Великобритания. Ако съдиите не уважат молбите им компанията заплашва, че може да спре да предлага iPhone на територията на страната, което би било безпрецедентен ход в индустрията.

 

Oще от Digital: Как да използваме логото на iPhone като таен бутон