Много хора предпочитат по-отворените или поне по-малко налагащите ограничения платформи и устройства. Това важи за Linux и софтуер с отворен код и Android за мобилните устройства. Но ако има нещо, с което мобилната екосистема на Apple изпъква, това е начинът, по който тя се разраства, за да даде възможност за работа с по-сложни приложения и работни процеси, особено на iPad. Вече не е рядкост да намерите хора, които с гордост заявяват, че вършат работата си на iPad, по-специално на iPad Pro. За съжаление, същото не може да се каже за Android, смятат от Slash Gear.

 

Хардуер

Повечето хора днес използват настолни компютри, лаптопи или дори таблети, за да свършат професионалните си задачи. Единственото общо нещо при тези устройства е големия екран, поне по-голям от този  на телефона. Въпреки че Android има поддръжка за такива устройства, броят им спрямо този на телефоните, е значително по-малък. Още по-лошото е, че общият брой на Android таблетите, които се използват в момента, става все по-малък спрямо броя на тези, които използват iPad по света.

 

 

Всички производители на Android устройства, с изключение на Samsung и Huawei, изглежда колективно са решили, че няма пазар за таблетите, което прилича на проблема „кое е първо: кокошката или яйцето“.

 

Освен Samsung Galaxy Tab S6 и ново обявения Huawei MatePad Pro, който обаче не поддържа приложенията на Google, почти няма Android таблети, които да се конкурират с iPad Pro по отношение на производителност и функции. Това, разбира се, прави Android таблетите по-малко интересни за потребителите.

 

Въпреки това със сигурност е възможно да свържете някои Android телефони към монитори и всички Android устройства могат да поддържат клавиатури и мишки от всякакъв вид. Някои компании, като Samsung и Huawei, дори са се възползвали от това и предлагат собствените си „Android desktop“ платформи. Това е едно предимство, което Android има над iOS или дори над новата iPadOS. Но това, за съжаление, не е достатъчно, за да компенсира най-големия недостатък на Android платформата.

 

Приложения

Въпреки че има хиляди, ако не милиони приложения за Android, има какво още да се желае. И не, не става въпрос за сигурност или злонамерен софтуер. Всъщност има малко приложения за Android, които могат да накарат потребителите да изберат платформата спрямо която и да е друга. Определено има популярни приложения за Android, обикновено тези от Google или такива, които също можете да намерите в iOS или дори Windows, но изключителни, предлагани само за Android приложения, за които реално да копнеете няма. Този недостиг е още по-изразен, когато става въпрос за приложения, които обикновено използвате, за да свършите работата си.

 

Всъщност iPadOS има предимство в това отношение, след като бе представена версията на Safari за настолни компютри. Но и много други приложения могат да се похвалят с това.

 

В Android има множество текстови редактори с различни качества и възможности, но малцина може да се предложат гъвкавостта на Drafts. Аудио и видео редактирането са практически непознати области за Android, а приложенията за изкуство като Artflow бледнеят пред тези за iOS, като Procreate. На пазара за настолни компютри има големи имена, които са избрали да предложат своя софтуер или някаква форма от него само за iOS. Потребителите на Android за съжаление могат само да ревнуват за това.

 

Не всичко е толкова зле

Разбира се, това не е обречен и мрачен сценарий за Android, платформата има много предимства, свързани с отворения характер на Android. Дори при iPadOS поддръжката на периферни устройства като устройства за съхранение все още е доста ограничена. Производителите също така имат повече свобода да избират къде да „поставят“ Android. Android лаптоп винаги е бил възможен вариант, дори и малко хора да са го мислили като възможност.

 

Да имаш много възможности за избор не е нещо лошо, тъй като понякога конкуренцията може да помогне да се изградят по-добри неща. За съжаление наистина няма голяма конкуренция и малко приложения като Tasker използват пълноценно това, което платформата им позволява да правят. По ирония на съдбата някои от най-добрите приложения на iOS, като Workflow (сега Shortcuts), Pythonista и Duet Display или Luna Display са създадени именно, за да заобиколят ограниченията на платформата.

 

 

Заключение: Потенциал, който чака да бъде реализиран

Операционната система Android, има много потенциал благодарение на свободата и отвореността, която предлага. Това, за съжаление, изглежда не е достатъчно, за да мотивира разработчиците да се възползват изцяло от нея и да създават приложения, които да се противопоставят на конкуренцията, особено на iOS. За съжаление пропиляният потенциал, ни кара да възприемаме  Android по-скоро като придружаваща платформа, отколкото като основна когато става въпрос за професионална работа.

 

Вижте най-добрите видео редактори, подходящи за начинаещи