Android 9 Pie е представян като един от най-значимите и важни ъпдейти на платформата от много дълго време. Google наистина прави много промени в операционната система. Slashgear ни дават 10 причини защо Android 9 ще промени „играта”.

 

1. HTTPS е активиран по подразбиране

HTTPS вече е задължителен за Android и автоматично ще се спират от отваряне сайтове, които използват стария HTTP вариант. Потребителят ще може ръчно да поиска отварянето на такъв сайт, ако желае.

 

2. Край на проследяването в режим на очакване

Android 9 въвежда по-строг контрол над сензорите на телефона. Така приложенията, които са в режим на очакване, няма да могат да използват тези сензори скришом от потребителя.

 

3. „Лупа” за текст

Малка, но удобна функция, която се предлага от някои телефони от много време. Сега тя става вградена в Android. Когато човек маркира текст, част от него ще се увеличава, за да може по-лесно и точно да се постави маркерът върху избраното място.

 

 

4. "Умни" отговори

Android ще може да разпознава контекста на съобщенията, които получаваме и ще предлага готови бързи отговори за тях директно в падащото меню с известията.

 

 

5. Важен ъпдейт за API-то за невронни мрежи

Това ще остане скрито за масовия потребител, но ще е от значение за приложенията и услугите, които използва. Новият ъпдейт на Neural Networks API ще улесни използването на ресурсите на устройството за изкуствен интелект без нужда от връзка с интернет.

 

6. Обновен Linkify

Linkify API е функцията, която позволява на Android и приложенията за него да разпознава линковете в текста и съобщенията и да ги свързва с правилното приложение. Например адрес с Maps, сайт с браузъра, телефонен номер с указателя и др. Сега функцията е обновена и трябва да стане още по-прецизна.

 

 

7, App Actions

Това е нова функция на Android 9 Pie. Тя позволява на платформата да научава навиците на потребителя и да подбира предложения за конкретни действия с дадени приложения. Например да разпознае, че по едно и също време се обаждаме на един и същи човек и да ни покаже директен бутон за неговото набиране. Функцията ще използва контекста на действията на потребителя, за да оформя предложенията си.

 

 

8. Slices

Още една нова функция, която е част от Google Assistant и Google Search. Те ще могат да извличат данни от приложенията и да ги показват в техните карти и резултати. Така например в Assistant ще може да се вижда оставащото време и разстояние до пристигане на дадена дестинация, която е въведена в Maps и др.

 

 

9. Adaptive Battery

Друга нова функция в Android 9 Pie. Тя ще научава навиците на потребителя и кои приложения използва, кога и как . Ще съобразява всичко това с кои приложения да задържа на фонов режим и да им дава достъп до повече ресурси, докато ще спира ненужните. Така ще се увеличава животът на батерията.

 

 

10. Повече сигурност

Разбира се, Android 9 Pie не забравя сигурността. Платформата използва новата функция StrongBox, която поддържа хардуерни ключове вместо пароли, както и други подобрения на сигурността.

 

Още от Digital: Кои смартфони ще получат ъпдейт към Android 9.0 Pie