Teхнологичният гигант официално публикува финансовите резултати за третото тримесечие на годината. Общите приходи на Intel за този период достигат до $18.3 млрд., което представлява 4% спад на годишна база. С оглед разпространението на пандемията тази цифра може дори да се възприеме като признак на стабилност.

Приходите от продажба на центрове за данни намаляват с 10%, докато тези от персонални компютри отчитат 1% ръст, спрямо третото тримесечие на 2019г., съобщава TechCrunch. Настоящите резултати съвпадат с очакванията на анализаторите за приходи от $18.26 млрд., както и дивидент на притежавана акция от $1.11.

Главният изпълнителен директор на Intel, Боб Суон изрази задоволство от представянето на през първите девет месеца на годината. Според него Intel очакват дългосрочния растеж да продължи, като прогнозите им са за рекордни приходи и през последното тримесечие на годината.

Любопитното е, че представянето на Intel се подобрява с всеки изминал месец в периода юли-септември.

 

 

Въпреки очевидните поводи за оптимизъм, обаче акциите на Intel на борсата регистрираха спад от 10% след като новината бе обявена официално.  Една от причините за тези процеси е бизнеса със сървъри на компанията, където анализаторите виждат слабости.

Данните разкриват, че Data Center Group (DCG) отчита ръст в облачните приходи от 15%. В същото овреме "Еnterprise & Government" бизнеса на същата дивизия отчита спад от 47%, спрямо същия период преди година. Това се случва след две поредни тримесечия от над 30% ръст.

Пазарните наблюдатели очакваха $6.22 млрд. приходи, но DCG генерираха "само" $5.9 млрд. Забелязва се несигурност и в дивизията за устройства с Интернет на нещата, където приходите намаляват с 33%. В същото време бизнеса с памет модули отчита 11$ спад.

Съчетанието от тези фактори е причината за 10% спад в акциите на борсата на Intel след като детайлите за финансовото представяне за третото тримесечие бяха публикувани от компанията. Очакванията за октомври-декември са за приходи от $17.4 млрд.

 

Oще от Digtial: Шефът на хардуерната дивизия на Intel напуска компанията