Смартфоните с поддръжка на 5G скоро ще са факт. Нормално е да се запитаме как тази нова технология ще се отрази върху живота на батериите на телефоните ни. Според Digital Trends, компанията MediaTek се доближава до следващото голямо нещо в мобилната свързаност, което ще я изстреля напред пред конкурентите ѝ.

5G mmWave

До този момент, единственият 5G продукт, който сме видели е от Motorola, това е Moto Mod – добавка за Moto X устройството. Moto Mod прилича на голяма външна батерия и е, но има голяма вътрешна антена, за да може да предлага следващото поколение свързаност. Moto Mod ще се свързва с 5G мрежи, използвайки система наречена Millimeter Wave или mmWave.

 

Тя не е точно клетъчна система, от вида, който познаваме, а разчита на мрежа от 5G Wi-Fi рутери за свързване на мобилните устройства с новите високоскоростни мрежи. Тази система обаче не се вписват в дазайна на модерните телефони и се налага значителна модификация, за да не станат телефоните по-големи, по-дебели и с по-големи батерии, за да могат да се справят с енергийните изисквания.

 

MediaTek харчи по $ 1,8 милиарда годишно за научноизследователска дейност и развитие на mmWave технологията, но компанията е категорична, че тя няма да се използва още някоко години. mmWave технологията ще продължи да се развива и интересът към нея няма да отслабва, но през първите от две до четири години на 5G мобилната свързаност доминираща ще е алтернативна технология, наречена Sub-6 GHz.

MedaTek подкрепя Sub-6 GHz 5G

Преди месец MedaTek представи енергийно ефективния процесор Helio M70, който се очаква да намери място в бъдещите устройства на производителите през 2019 година. Чипът предлага LTE и 5G свързаност, но също така телефоните ще са обратно съвместими с 4G/3G/2G при отсъствието на налична 5G мрежа. Helio M70 също така поддържа sub-6 GHz честотна лента и други 5G технологии.

 

От MedaTek са категорични, че не игнорират mmWave и уточняват, че се нуждаят от време за да доразвият технологията.

Амбициите на MediaTek

През 2019 година MediaTek ще тества модем, предназначен за устройства, които не са смартфони. MediaTek има амбиции в автомобилния сектор, където 5G също ще играе голяма роля, наред с пазари където вече има участие като смарт говорители и смарт телевизори – от Amazon Echo Dot до Sony Android TV всички устройства вече имат MediaTek процесор. MediaTek възнамерява да демонстрира своя напредък в областта на 5G технологиите на технологичното шоу Mobile World Congress.

 

MediaTek очаква мобилните устройства с 5G чиповете ѝ да струват около $ 350, което е много разумна цена.

 

Вижте каква е разликата между различните мобилни процесори на MediaTek