Водещите телекомуникационни компании и мобилни оператори вече работят усилено над изграждането на инфраструктура за масовото въвеждане на 5G технологията по цял свят. Първите подобни мрежи вече са факт в някои държави и се очаква през следващата година да станем свидетели на бум в продажбите на устройства с поддръжка за 5G мрежи. Най-голям принос за популяризирането на технологията закономерно ще имат САЩ, както и големите държави от Европа и Азия.

 

Данните от Ericsson 2018 Mobility Report разкриват, че 40% от световното население ще има достъп до 5G мрежи до 2024г. Това представлява около 1.5 млрд. души и Еricsson са убедени, че така 5G ще се превърне в най-бързо развиващата се технология за комуникация досега. Специалистите на компанията изразиха и опасения, че Европа ще изостане по този показател от САЩ и най-развитите азиатски страни. Именно заради това от Еricsson подканиха за по-широко сътрудничество в ЕС, предаде TechRadar.

 

 

Масовото навлизане на премиум смартфони на водещите производители с 5G се очаква да стане факт през втората половина на 2019г. Еricsson ще се конкурират с Nokia, Samsung и Samsung в доставките на необходимото телекомуникационно и мрежово оборудване за изграждане на 5G инфраструктурата. Интеграцията на технологията е Европа ще е свързано и с въвеждането на нови регулации и отстраняване на допълнителни технически проблеми.

 

Oще от Digital: Над 1 млрд. устройства ще поддържат 5G до края на 2023г.