След като Apple пусна новия си iPhone без стандартния 3.5mm TRS жак за слушалки, се появиха много спорове за това дали това решение на компанията е добро или лошо.

Миналият месец, Lenovo също пусна два телефона Moto Z без 3.5мм жак за слушалки и така оплакванията наистина не стихват.

 

За някои обаче всичко това е като вече нещо познато, тъй като подобни вълнения вече сме преживявали през 2005 година, когато HTC отстрани кръглите жакове за слушалки от своите модели смартфони в полза на ExtUSB порта, който е базиран на Mini-USB порта.

 

Повечето производители на смартфони от преди 10 години, в крайна сметка се отказаха от по-малките 2.5mm TRS жакове за сметка на 3.5mm TRS, които всички използваха от толкова дълго време.

Какви са предимствата на 3.5мм жак за слушалки?

3.5mm TRS жак за слушалки има цилиндрична форма и това го прави много по-лесен за използване от всеки друг порт с различна форма. Оригиналният USB-A порт е с правоъгълна форма, с една ориентация, като едната част е запълнена, а другата не. Mini-USB порта е с трапецовидна форма и отново с една ориентация, както и Micro-USB порта. Всички тези три порта изискват не само да ориентирате правилно кабела, но и да го пъхате под прав ъгъл.

 

Lightning порта на Apple, както и новият USB-C порт увеличават броя на опциите за редуване ориентацията от 1 на 2. Това улеснява два пъти включването на кабел в порта, но все още кръглият порт е по-лесен за използване, тъй като не се изисква никакво по-специално напасване.

Защо трябва да се занимаваме с портове с форма различна от кръглата?

Ако кръглите портове са толкова лесни за използване, защо се занимаваме с други форми? Това се налага, за да не можем случайно да включим някой проводник в грешен тип порт. Разбира се не може да се включи аудио жак в електрически контакт, и това беше важно преди тъй като не разполагахме с технология, която може автоматично да разпознава какъв тип неща се придвижват през всеки проводник.

 

Най-доброто нещо, което може да се направи днес е да се разширят възможностите на обикновения 3.5мм жак за слушалки, за да подкрепя и прави всичко което правят и USB-C и Lightning. Apple веднъж вече увеличиха възможностите на 3,5 мм жакове на някои от моделите на  iPod Shuffle така че да включват пренос на данни и възможности за зареждане, като се поддържаше и обратна съвместимост с редовните 3,5 мм стерео слушалки. Следователно, може да се направи.

 

Вижте какви видове USB кабели съществуват