Вероятно не сте се замисляли, но все повече хора твърдят, че колкото повече остаряват толкова по-бързо минава времето им. Това твърдение предизвика противоречиви коментари и озадачава учените, но е факт, че броя на потребителите, които го твърдят постоянно се увеличава. Научните обяснения ма ситуацията са различни и включват теории, обръщащи внимание на всевъзможни фактори. Една от теориите е, че когато сме по-млади изпитваме усещането, че една година представлява голяма част от живота ни.

 

Така например, ако сме на 4-годишна възраст една календарната година представлява 25% от живота ни и логично тази стойност прогресивно намалява, колкото по-възрастни ставаме, предаде BusinessInsider. Не бива да забравяме и факта, че биологичните ни часовници пстоянно се променят с течение на времето и това допълнително подсилва ефекта за бързото минаване часовете, дните и месеците. Учените смятат още, че когато остаряваме начина, по който обръщаме внимание на нещата около нас се променя.

 

Когато сме по-млади забелязваме доста повече неща, които ангажират вниманието ни и това променя представата за времето. Възрастните хора са по-улегнали и тяхното съзнание работи по друг начин. В крайна сметка извода на учените е, че представата ни за това колко дълъг е един ден, седмица или месец е строго индивидуална и зависи от редица отделни фактори. Наличието на по-малко спомени, които да запаметим също е причина, допринасяща за представата, че времето тече по-бързо.

 

Вижте как да разберем колко време прекарваме в използване на телефона си