Вече ви информирахме, че ДНК молекули могат да оцелеят в Космоса и сега учените от NASA решиха да се възползват от тази характеристика като качат проба с генетичен код в Космоса и това е доста интересна идея. Според данните от агенцията вече са изпратили ДНК декодер на SpaceX Dragon кораба, който преди дни бе изпратен към Международната космическа станция (МКС). След като тази проба пристигне астронавтите ще разполагат с възможността да извършат т.нар. "секвениране" (декодиране) на ДНК на борда на станцията, което досега не е правено никога, предаде Cnet. 

 

Припомняме ви, че досега бе необходимо те да изпращат пробите обратно до Земята за този процес и да чакат докато те бъдат върнати обратно при следващата доставка на оборудване. Oт своя страна това може да отнеме месеци, но ако сегашния проект се окаже успешен те ще разполагат с възможността да го правят директно в лабораториите на МКС, използвайки специален апарат, който се казва Biomolecule Sequencer. В случай, че всичко върви по план астронавтите вече ще могат сами да наблюдават жизнените си показатели като вземат проби от собственото си ДНК и идентифицират наличието на микроби.

 

Учените от NASA дори смятат, че един ден подобен проект би могъл дoри да ни позволи да открием доказателство за съществуването на извънземна форма на живот в Слънчевата система. Вероятно не знаете, но в момента на борда на МКС се провеждат над 250 научни експеримента и сегашната пратка включва и прототип на нов 3D соларен панел, както и Phase Change Heat Exchanger. Трябва да отбележим, че под това име се крие технология, която би позволила да се контролират температурите на бъдещи космически кораби на NASA.

 

Вижте как ДНК може да запазва цифровите ни данни милиони години