Борбата със спекулантите и измамниците, които се опитват да натрупат богатство на гърба на паникьосаното население на Земята ще е безкомпромисна. Търговски онлайн гиганти като Amazon и eBay започнаха да премахват нереални или спекулативни обяви за маски за лице и дезинфектанти за ръце. Facebook, Twitter и YouTube пък обединиха усилия за премахване на дезинформиращо и подвеждащо съдържани свързано с фалшиви новини за коронавирус кризата. 

 

 

Редица организации и компании са си поставили тази цел и последното доказателство идва Theverge, от където разбираме че световноизвестният домейн регистър Namecheap е заявил, че няма да приема поръчки за нови домейни, които включват думите “coronavirus” (коронавирус), “covid” (абревиатурата на вируса) и “vaccine” (ваксина), както и производни на тях. Целта е да не се допусне мними компании да продават фалшиви продукти или да дезинформират населението по Света. 

 

 

В официално изявление, от Namecheap съобщават:


„Винаги има такива, които се опитват да се възползват от кризисни ситуации, като извършват актове на измама. В отговор ние активно работим с легитимните органи както за предотвратяване, така и за премахване на всички измамни или злоупотребяващи домейни или уебсайтове, свързани с COVID-19 “

 

Взетите мерки обаче не изключват напълно възможността да регистрирате домейн с такива думи, но за да го направите, трябва да кандидатствате персонално, да отговаряте на определени критерии и едва тогава да получите възможност за регистрация. 

 

Прочетете още статията: Как да запишем екрана на телефона с помощта на безплатно приложение