Две от най-големите технологични компании ще станат обект на ново разследване на антитръстовите органи. В случая става въпрос за Apple и Google, като конкретната причина за обвинението са парите, които получават разработчиците на мобилни приложения. Регулаторите в САЩ започнаха разследване срещу водещите интернет платформи и могат да редуцират оперативните им приходи с около 5%. Това ще стане с намаляване на комисионните.

 

Данните на Mаcquarie Research твърдят, че Facebook и Amazon също могат да се окажат засегнати. Акциите на борсата и на четирите компании поевтиняха след като новината за разследването стана публично достояние, информира BusinessInsider. Интересен факт е, че антитръстовите органи не са конкретизирали имена, но е достатъчно споменаването на "водещите интернет и мобилни платформи", за да се асоциират Google, Apple, Amazon и Facebook.

 

 

В момента Google и Apple получават 30% дял от всяка покупка в мобилните приложения в популярните си онлайн магазини. Ако тази цифра бъде намалена с около 5%, каквито са идеите на регулаторите това ще доведе до 4.5% спад в оперативната печалба на Apple и 3.6% от тази на Google. Tук е момента да споменем, че приложенията генерират $8.7 млрд. от приходите на Google и над $17 млрд. на Apple. Сходна е ситуацията и с другите технологични гиганти като Amazon и Facebook.

 

Още от Digital: Как да изтегляме приложения, които вече ги няма в Google Play или в App Store