Квантовите компютри се различават от традиционните устройства, с които работим в ежедневието си, тъй като използват светлина за пренос на данни. Много компании работят усилено, за да ускорят навлизането на подобни изчислителни машини на пазара, защото гарантират хиляди пъти по-бърза скорост на работа. Meждународен екип от учени на University of Bristol и Technical University of Denmark извършиха революционен тест, успявайки да осъществят квантова телепортация между два компютърни чипа за първи път.

 

Това е впечатляващо постижение, защото досега никога не бе изпращана данни между два хардуерни компонента без да  са физически или електрически свързани помежду си. За да реализират проекта учените се възползват от феномен известен като "квантово заплитане", съобщава NewAtlas. Всъщност това е явление, при което две частици са толкова преплетени една в друга, че придобиват способността да комуникират на големи разстояния. Промяна на свойствата на едната частица моментално променя другата.

 

 

Изпращането на информация по този начин може да стане независимо от дистанцията между двете частици. Усъвършенстването на този метод може да подобри значително възможностите на квантовите компютри и да ги направи достъпни за масовия потребител. Тестовете на учените са извършени в лабораторни условия с двойка фотони, като промяната в състоянието се прилага автоматично и за частицата разположена на партниращия процесор. На този етап учените постигат успех на телепортацията от 91% и продължават да работят над концепцията.

 

Още от Digital: Холограмните технологии са бъдещето на квантовите компютри