Вече ви информирахме, че шефът на Amazon измести Бил Гейтс в класацията за най-богати хора в света. Само няколко месеца по-късно Джеф Безос може да се похвали, че ситуацията се повтаря, но този път с неговата компания. Последните данни на BusinessInsider разкриват, че за първи път от създаването си пазарната капитализация на Amazon е по-голяма от тази на Microsoft. В момента акциите на търговския гигант се котират на борсата за $1451, което означава, че бизнеса им се оценява на $702.46 млрд.

 

Това е с 2.7% по-висока стойност от пазарната капитализация на Microsoft ($700.56 млрд.), което автоматично превръща Amazon в третата най-голяма американска компания. В тази престижна класация ръководеният от Джеф Безос гигант е изпреварен единствено от Alphabet ($744.73 млрд.) и Apple ($849.24 млрд). Пазарните наблюдатели на Мarket Insider изчислиха, че само през последната година стойността на акциите на Amazon се е увеличила със 72%, спрямо тези на Microsoft за същия период.

 

 

Aко компанията продължава да се развива със същите темпове ще са нужни само няколко месеца акциите им да преминат сумата от $1655. Това ще е достатъчно Amazon да изпреварят Alphabet и да се превърнат във втората най-голяма компания в САЩ. Времето ще покаже дали това ще се случи, но е факт, че последните месеци са изключително успешни за най-голямата търговска верига в интернет. По този начин от доста време насам в първите три най-големи американски компании не попада Microsoft.

 

Вижте осем впечатляващи факта за шефа на Amazon и неговото богатство