За пръв път Google обяви какви са приходите на онлайн магазин на Android. Това е част от антитръстово дело, което е заведено срещу компанията в САЩ. Досега Google не е съобщавала колко пари изкарва от Play Store, съобщава GizChina.

Делото е заведено от група щатове, които казват, че много от създателите на приложения са недоволни от условията на Play Store. Сред критиките е, че трябва да се използва задължително платежната система на Play Store, както и да се дават 30% комисионна от всяка продажба. Делото изисква документи от компанията, които показват и повече детайли.

През 2019 г. Google Play е генерирал приходи в размер на $11.2 млрд. Общата печалба е $8.5 млрд., а оперативната печалба е приблизително 7 млрд. долара. Маржинът на оперативната печалба е над 62% за 2019 г. В тези данни влизат продадените приложения, покупките в приложенията и рекламите през Google Play.

 

 

Дело срещу Google има и във Великобритания. Обвинението е сходно, като твърди, че Google е използвала „прекалени и незаконни“ практики за Play Store. Събирането на 30% комисионна от допълнителните покупки, е незаконно, казват ищците.

Обвиненията казват, че това обезкуражава конкуренцията от други приложения и магазини. Също така се твърди, че комисионната налага „незаконни и незаслужени такси върху обикновените хора без причина“.

Говорител на Google казва: „Делото игнорира предимствата и изборите, които Android и Google Play предлагат, както и конкурентния пазар, в който оперираме“. Компанията казва, че създателите на приложения и потребителите имат достъп до алтернативни магазини за приложения и могат да не използват Google Play изобщо, ако желаят това.

 

Още от Digital: Google са платили $15 млрд. на Apple, за да бъдат основна търсачка в iPhone и iPad