Еxtremely Large Telescope е името на амбициозен проект на учените, които от няколко години планират и събират финансиране, за да го реализират. Както името подсказва това ще бъде най-големият оптичен телескоп създаван някога. Усилията на учените най-накрая постигнаха желания успех, тъй като изпълнителите вече са готови да започнат впечатляващата конструкция. Съоръжението ще бъде построено на територията на Чили и трябва да оперира на пълни обороти до 2024г.

 

Данните разкриват, че само отвора на телескопа ще бъде с дължина от внушителните 39 метра, предаде Engadget. Размерите на Еxtremely Large Telescope ще му позволят да улавя много повече светлина, което пък ще разшири възможностите на астрономите да откриват далечни галактики и планети. Информацията генерирана от телескопа ще се използва, за да може учените да разберат повече детайли за подобни космически обекти.

 

Предстои да видим как ще се развива този проект, тъй като тепърва се търсят начини как да се намалят разходите за конструкцията, както и екологичния отпечатък. Подобни съоръжения имат потенциала да ни разкрият много повече загадки, които крие Вселената. Най-големият оптичен телескоп в света несъмнено е един от най-впечатляващите научни проекти в последните десетилетия. 

 

Вижте как уникални телескопи ще разкриват загадките на Вселената