В отговор на множеството  въпроси свързани с COVID-19 направихме кратка селекция от различни източници на информацияОсновните изводи: паниката е най-лошият съветник, интелигентното приемане и осмисляне на информация е най добрият подход.

 

Коронавирусната инфекция не причинява простуден нос или кашлица със настинка, а суха и груба кашлица, това е най-простото за разграничаване. Коронавирусът е с голям размер (диаметър 400-500 нанометра), така че всеки плат може да го спре, не са необходими специални маски в ежедневния живот. Различно е положението на лекарите и здравните работници, които са изложени на обилни количества от вируса и те трябва да използват специално оборудване. Когато вирусът е на метални повърхности, той оцелява около 12 часа, поради което при докосване на метални повърхности като врати, уреди, транспортни парапети и др., ръцете трябва да се измият старателно и да се дезинфекцират с алкохолен гел по възможност. Вирусът може да живее вложен в дрехи и тъкани между 6 и 12 часа, обикновените детергенти могат да го унищожат, препоръчва се елементи, които не могат да се мият всеки ден, да бъдат изложени на слънце и вирусът ще умре. Първо вирусът попада в гърлото, причинявайки възпаление и усещане за сухота. Този симптом може да продължи между 3 и 4 дни. Вирусът пътува през влагата, намираща се в дихателните пътища, слиза в трахеята и се инсталира в белите дробове, причинявайки пневмония, която продължава около 5 или 6 дни. Как можете да избегнете заразяване. Предаването на вируса обикновено става чрез директна инфекция, докосване на тъкани или материали, върху които се намира вирусът. Измиването на ръцете ви е от съществено значение. Вирусът оцелява в нашите ръце само за около 10 минути, но през това време могат да се случат много неща, триене на очите, докосване на носа - това позволява на вируса да влезе в гърлото ви. Ето защо, за наше добро и добро на всички, мийте ръцете си често. Можете да се гаргарате вечер и когато можете през деня c топла вода. Дезинфекцирайте компютърната клавиатура,мишката и воланa на автомобила.

 

НОВИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

Новият коронавирус може да не показва признаци на инфекция в продължение на много дни, пoради което не е възможно да се знае дали човек е заразен. Но когато се появи температура и / или кашлица и отидете в болницата, белите дробове ще са с 50% фиброза, вече ще е късно! Експертите от Тайван предлагат да се прави проста проверка всяка сутрин: Вдъхнете дълбоко и задръжте дъха си за 10 секунди. Ако го постигнете, без кашлица, без затруднения и/ или чувство на потискане и т.н., това показва, че няма фиброза в белите дробове, което показва липсата на инфекция. Необходимо е в тези критични моменти да се прави тази проверка всяка сутрин в среда с чист въздух. Това са сериозни и отлични съвети от японски и китайски лекари, които лекуват COVID-19. Всички трябва да поддържаме устата и гърлото си винаги ВЛАЖНИ, никога СУХИ, трябва да пиете 2-3 глътки вода поне на всеки 15 минути! Защо? Дори ако вирусът попадне във вода или други течности през устата, той ще премине през хранопровода директно в стомаха, където стомашните киселини ще го унищожат, поради това горещите напитки като инфузии, бульони или просто гореща вода трябва да се консумират обилно през деня. Тези горещи течности неутрализират вируса и са лесни и приятни за поглъщане. Избягвайте да пиете ледена вода или напитки с лед (кубчета) или сняг за тези в планината (деца). За тези, които могат, слънчеви бани. Ако не пиете достатъчно течности редовно, вирусът може да премине постепенно към дихателните пътища и оттам да стигне в белите дробове, където е реалната му среда за развитие и където с него ще трябва да се справя вече имунната ви система.

 

Споделете тази информация със семейството, приятелите и познатите си за солидарност и човешка взаимопомощ.

 

Помнете,  че човешкият имунитет е уникална система, но страха и стреса го понижават, затова приемайте всичко свързано с COVID-19 осмисляйте внимателно, без паника