Знаете ли кое е пурвото видео, което през 2005 година е качено в YouTube. Дори няма да предположите тематиката му. Това което каазва момчето на видеото не е от най-впечатляващите, че да бъде видео сензация за YouTube. "Добре, ето че сме сме тук пред слоновете. Готиното при тези приятелчета е, че те наистина имат, наистина, много дълги, хоботи. И това е, това е готино. И това е почти всичко, което има да се каже по въпроса." 

 

 

Не си мислете обаче, че притеснето момче във видеото е случайно. Младежът в кадър е съоснователят на компанията YouTube Джауед Карим (Jawed Karim) и стои пред заграждение за слонове в зоопарка в Сан Диего. Градът от който излизат някои от най-големите технологични иновации в света. Нагледното доказателство е, че такъв младеж на съвсем крехка възраст успява за отрицателно време да изгради мултимилионна империя като Youtube, заедно със съдружниците си Чад Хърли (Chad Hurley) и Стив Чен (Steve Chen). Днес Youtube навършва 15 години и това е първото видео, което на 23 Април 2005 година е качено в сайта за видео споделяне. Аз в зоопарка (Me at the zoo) има 91 милиона гледания.
Това обаче е много далече от абсолютният рекорд по гледаемост в YouTube. Той принадлежи на музикалният клип Luis Fonsi - Despacito ft. Daddy Yankee, който е качен в началото на 2017 година и към момента, в който пишем тази статия е с 6,730,846,106 гледания.

 

 

Още един любопитен факт от историята на YouTube, който ще запомним е, че първото видео, което достигна един милиард гледания е PSY - GANGNAM STYLE(강남스타일) M/V. Качено в YouTube в началото на 2012 година, то има към настоящия момент 3,587,156,593 гледания. 
През 2006 година YouTube е купена от гиганта Google за 1.65 милиарда долара, чиято собственост е и до днес. Независимо, че Джауед Карим е с най-малък дял от тримата основатели, от продажбата той взима 64 милиона долара (според цената на акциите на Google към онзи момент). Не е зле като за 26 годишен младеж. Тази сума обаче е нищо на фона на цената на YouTube към момента. Към 2019 година, компанията се оценява на 15 милиарда долара.
Днес според статистиката на Google, компанията има повече от 2 милиарда посещения от потребители всеки месец, а всеки ден хората гледат над чрез платформата над 1 милиард часа видео.

Още от Digital.bg: Ще сложи ли Apple край на лаптопите с Intel процесори през 2021г.