YouTube е най-популярната видео платформа в интернет, в която всеки ден изглеждаме еквивалента на милиони минути клипове в профилите ни. Колкото повече съдържание ни предлага услугата, толкова по-голям проблем представляват видео материалите, съдържащи обидни и нецензурни кадри. YouTube инвестират сериозни средства, за да се борят с разпространението на подобно съдържание и са сформирали голям екип от хора, които сигнализират за видео, което нарушава правата за използване на платформата.

 

Според последните данни само за периода между октомври и декември 2017г. е спрян достъпа до 8.3 млн. клипа, които по една или друга причина нарушават социалните, религиозни или етнически норми. Компанията дори подканва всеки потребител, който забележи видео със скандални кадри директно да подаде сигнал до YouTube. Официалната информация разкрива, че 6.6 млн. от свалените клипове са открити и блокирани от компютърни алгоритми, предаде TechRadar.

 

 

Любопитен факт е, че 75% от блокираните видео материали никога не са гледани от други хора. Това е категорично доказателство колко добри са алгоритмите на компанията в откриването на подобно съдържание. В момента 30% от свалените клипове в услугата предлагат „сексуално съдържание“, докато 26% могат да се категоризират като спам и подвеждаща информация. Клипове подтикващи към омраза или агресия са 15% от блокираното съдържание, а 13% от тях показват сцени с насилие.

 

Oще от Digital: Седем трика за по-лесна работа с YouTube