Разпространението на фалшиви новини и обидно съдържание в интернет е голям проблем, който въпреки опитите на компаниите продължава да се разраства. YouTube постоянно актуализират своите филтри, за да засичат ефективно клиповете, които нарушават социалните, етническите и религиозните догми на модерното общество. Един от последните проекти на популярната услуга е към видео материалите да бъдат добавяни препратки към Wikipedia. Идеята е да се добавят текстови полета с информация от онлайн енциклопедията към клиповете, разпространяващи противоречива информация. 

 

Шефката на YouTube, Сюзън Войчички потвърди за тези планове, като видео съдържанието, което показва и съответната информация от Wikipedia ще е факт още до края на месеца. Любопитен факт е, че Wikipedia не са знаели за тази идея на популярната услуга, а също, че могат да се превърнат в неочаквано решение на проблема с фалшивите новини и обидното съдържание, информира SlashGear. Създателите на онлайн енциклопедията от Wikimedia Foundation публикуваха изявление, в което потвърдиха, че са останали изненадани от тази инициатива на YouTube.

 

Oще от Digital: YouTube ще гарантира достоверността на видео клиповете с добавяне на препратки към Wikipedia

 

Тук е момента да отбележим, че информацията в Wikipedia е публично достъпна за всеки, който има достъп до интернет. Това означава, че YouTube не е нужно да търсят допълнително одобрение или споразумение, за да публикуват препратки към статиите в енциклопедията. Все пак е странно, че от Google дори не са ги потърсили, за да ги информират за своите планове. Wikipedia също така увериха, че остават отворени към идеята да си партнират в дългосрочен план с YouTube и така на свой ред да допринесат за разпространението на по-качествено съдържание в интернет.