Китайският производител набира голяма популярност на европейския пазар на смартфони. Xiaomi представиха първия модел с 5nm Snapdargon 888 процесор и ще продължат да разнообразяват своето портфолио. Бизнес стратегията им е доста гъвкава, тъй като им позволява да произвеждат разнообразни технологични продукти. Сред тях са умни джаджи за домовете, лаптопи, електрически скутери и др.

Следващата пазарна ниша, към която Xiaomi проявява интерес са електрическите автомобили. Плановете им предвиждат да създадат собствена серия EV модели, които ще се продават под собствен бранд и ще бъдат произвеждани във фабрика собственост на Great Wall Motor. Информацията е потвърдена от Reuters и доведе до 9% и 15% ръст в акциите на Xiaomi и Great Wall Motor.

Eлектрическите автомобили притежават внушителен инвестиционен потенциал и могат да се превърнат в дългосрочен източник на приходи за Xiaomi. Навлизането в нови пазарни ниши ще позволи на компанията да компенсира по-слабите продажби на мобилни устройства, провокирани от пандемията.

 

 

Двете компании вероятно скоро ще потвърдят съвместните си планове за разработка на EV автомобили. В момента Xiaomi предлага разнообразие от джаджи свързани към интернет, включително скутери, уреди за готвене, пречистватели на въздух и др. Софтуерните технологии също са важен елемент, който ще допринесе за реализирането на амбициозните цели на Xiaomi за развитие на електромобилите.

Първият модел едва ли ще бъде представен преди 2023г. Тук е момента да споменем, че Great Wall е най-големият производител на пикапи в Китай. Преди няколко месеца бе представен самостоятелен бранд за електрически и интелигентни превозни средства.

Вече стартира изграждането на  производствено съoръжение в партньорство с BMW AG, което да ускори производството на EV автомобили.

 

Още от Digital: Защо магнитите са толкова важни за електрическите автомобили